Zupa żurawinowa z malinami
2021-04-01
łatwy
30 min
4
Zupa żurawinowa z malinami jest delikatna i świeża w smaku. Można ją podawać na ciepło lub na zimno. Jako pierwsze danie lub jako deser. Uniwersalizm w czystej postaci.
SKŁADNIKI
- 1 kg owoców żurawiny
- litr soku jabłkowego
- pół kg malin (mogą być mrożone)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 czubate łyżki cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 szklanki śmietany
- łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte, świeże owoce żurawiny ugotować w soku jabłkowym. Gotować na małym ogniu ok 10 min.
- Zblendować lub przetrzeć przez sitko, dodając maliny. Ponownie zagotować, dodając cukier, sok cytrynowy i 1,5 szklanki śmietany.
- Resztę śmietany zmieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do zupy i gotować jeszcze 5 minut.
- Podawać na zimno lub na ciepło.