Zupa żurawinowa z malinami

2018-10-10
Zupa żurawinowa z malinami
Autor: Shutterstock Orzeźwiająca owocowa zupa żurawinowo-malinowa.
łatwy
30 min
4

Zupa żurawinowa z malinami jest delikatna i świeża w smaku. Można ją podawać na ciepło lub na zimno. Jako pierwsze danie lub jako deser. Uniwersalizm  w czystej postaci.

Składniki

1 kg owoców żurawiny

litr soku jabłkowego

pół kg malin (mogą być mrożone)

2 łyżki soku z cytryny

2 czubate łyżki cukru

pół łyżeczki cynamonu

2 szklanki śmietany

łyżka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Umyte, świeże owoce żurawiny ugotować w soku jabłkowym. Gotować na małym ogniu ok 10 min.

Zblendować lub przetrzeć przez sitko, dodając maliny. Ponownie zagotować, dodając cukier, sok cytrynowy i 1,5 szklanki śmietany.

Resztę śmietany zmieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do zupy i gotować jeszcze 5 minut.

Podawać na zimno lub na ciepło.