Sałatka cezar z kurczakiem według Magdy Gessler z kuchennych rewolucji w barze Kwadratowy Talerz
2021-11-04

łatwy
60 min
4
Sałatka cezar z kurczakiem z 7 odcinka 17 serii "Kuchennych Rewolucji" Magdy Gessler to przebojowa wersja znanej klasyki. Restauratorka zrewolucjonizowała wrocławską restaurację "Kwadratowy Talerz" zamieniając go w "By the Way" przydrożny bar w amerykańskim stylu. Wypróbujcie przepis na sałatkę cezar, której największym atutem jest pyszny kurczak według przepisu Magdy Gessler.
SKŁADNIKI
- sałata rzymska
- 1 pierś z kurczaka
- 2 żółtka
- 3 filety z sardeli
- 3 łyżki sos Worcestershire
- 100 ml jogurtu typu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- gałązka tymianku
- 1 łyżka startego parmezanu
- sól
- 5-6 pomidorków koktajlowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W pierwszej kolejności zrób marynatę z jogurtu, soku z połowy cytryny, tymianku i ząbka czosnku. Następnie zanurz w niej podwójną pierś z kurczaka i odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
- Tak przygotowane mięso upiecz na grillu lub patelni grillowej i odstaw do wystygnięcia. Ostudzone mięso pokój w paski.
- Wybierz delikatniejsze części główki sałaty rzymskiej umyj je, dokładnie osusz, porwij na mniejsze kawałki i włóż do lodówki na czas przygotowywania sosu.
- Utrzyj wymoczone fileciki z sardeli z sokiem z drugiej połowy cytryny, sosem worcestershire, mielonym pieprzem i solą.
- Do sosu dorzuć żółtka i intensywnie wymieszaj.
- Sałatę polej sosem, na wierzchu połóż kurczaka, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i natychmiast podawaj.
- Do sałatki można dodać drobne grzanki z czosnkiem i posypać sałatę startym parmezanem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne