Sałatka cezar z kurczakiem według Magdy Gessler. Przepis z Kuchennych Rewolucji w barze Kwadratowy Talerz

2025-01-08
Sałatka cezar z kurczakiem według Magdy Gessler z kuchennych rewolucji w barze Kwadratowy Talerz
Autor: Shutterstock Sałatka cezar według Magdy Gessler uwodzi smakiem fantastycznie przyprawionego grillowanego kurczaka.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Sałatka cezar z kurczakiem z 7. odcinka 17. serii "Kuchennych Rewolucji" to hitowa odsłona klasyki. Magda Gessler odmieniła wrocławską restaurację "Kwadratowy Talerz", tworząc "By the Way" – bar w amerykańskim stylu. Wypróbujcie przepis, w którym główną rolę gra soczysty kurczak według receptury samej mistrzyni!

Sałatka Cezar to kulinarny klasyk, który narodził się z potrzeby chwili. Stworzona w 1924 roku przez Cesare Cardiniego, włoskiego restauratora działającego w Tijuanie w Meksyku, powstała w odpowiedzi na brak składników w kuchni. Cardini, chcąc zaskoczyć swoich gości, wykorzystał to, co miał pod ręką, tworząc prostą, a zarazem genialną kompozycję.

W oryginalnej wersji znalazły się sałata rzymska, grzanki, parmezan, jajko, oliwa z oliwek, czosnek, sok z cytryny, musztarda i sos Worcestershire. Smak tej sałatki szybko podbił serca na całym świecie, czyniąc ją jednym z najsłynniejszych dań międzynarodowej kuchni.

Pod materiałem wideo znajdziesz naszą galerię z innymi przepisami na sałatki idealne na domówkę i nie tylko

SKŁADNIKI

  • sałata rzymska
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 żółtka
  • 3 filety z sardeli
  • 3 łyżki sos Worcestershire
  • 100 ml jogurtu typu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka tymianku
  • 1 łyżka startego parmezanu 
  • sól
  • 5-6 pomidorków koktajlowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W pierwszej kolejności zrób marynatę z jogurtu, soku z połowy cytryny, tymianku i ząbka czosnku. Następnie zanurz w niej podwójną pierś z kurczaka i odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
  • Tak przygotowane mięso upiecz na grillu lub patelni grillowej i odstaw do wystygnięcia. Ostudzone mięso pokój w paski.
  • Wybierz delikatniejsze części główki sałaty rzymskiej umyj je, dokładnie osusz, porwij na mniejsze kawałki i włóż do lodówki na czas przygotowywania sosu.
  • Utrzyj wymoczone fileciki z sardeli z sokiem z drugiej połowy cytryny, sosem worcestershire, mielonym pieprzem i solą.
  • Do sosu dorzuć żółtka i intensywnie wymieszaj. 
  • Sałatę polej sosem, na wierzchu połóż kurczaka, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i natychmiast podawaj.
  • Do sałatki można dodać drobne grzanki z czosnkiem i posypać sałatę startym parmezanem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Redakcja
więcej