Jajka z pieczarkami - przepis à la Magdy Gessler
2024-03-26
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Jajka z pieczarkami według przepisu Magdy Gessler to najsmaczniejsza przystawka na wielkanocnym stole. Lubisz eksperymentować z tradycyjnymi przepisami? Wypróbuj na Wielkanoc oryginalny przepis Magdy Gessler na jajka faszerowane w skorupkach. Ale faszerowane pieczarkami!
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 10 jajek ugotuj na twardo. Ostudź.
- W tym czasie cebulę i pieczarki (wybierz duże) pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę z pieczarkami. Zdejmij z patelni i przełóż do miski.
- Dodaj pół pęczka posiekanego koperku.
- Jajka razem z skorupką przekrój delikatnie wzdłuż na pół. Wyjmij żółtko i białko i pokrój w drobną kosteczkę.
- Posiekane jajka dodaj do miski z cebulą, pieczarkami i koperkiem. Wymieszaj.
- Dodaj musztardę, śmietanę, sól, pieprz i jedno surowe jajko. Wymieszaj składniki.
- Skorupki jajek napełnij farszem po brzegi delikatnie, aby nie uszkodzić skorupek.
- Na talerz wysyp bułkę tartą. Każdą połówkę dokładnie opanieruj i podsmaż jajka farszem do domu na rozgrzanej olejem patelni.
- Smaż jajka aż będą złociste.
- Usmażone jajka możesz odsączyć na papierze kuchennym z nadmiaru tłuszczu.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada
Sprawdź inne pomysły na podanie jajek:
Jajka zapiekane z łososiem: przepis na wykwintne zimowe śniadanie
Jajka faszerowane serem pleśniowym: oryginalny przepis
Awokado z jajkami: przepis na śniadanie wielkanocne i nie tylko