Jajka z pieczarkami à la Magda Gessler – wykwintna przekąska, która zaskakuje smakiem
                  Dieta wegetariańska
Jajka z pieczarkami według przepisu Magdy Gessler to prawdziwy hit wielkanocnego stołu. Klasyczne, ale z twistem – zamiast standardowego farszu mamy aromatyczne pieczarki, a wszystko elegancko zapieczone… w skorupkach! Brzmi niecodziennie? Tym lepiej! Jeśli lubisz tchnąć nowe życie w tradycyjne przepisy, ta przystawka będzie strzałem w dziesiątkę. Wypróbuj i zaskocz gości jajkami, które wyglądają niepozornie, a smakują jak z najlepszej restauracji.
Jajka z pieczarkami według przepisu Magdy Gessler to prawdziwy hit wielkanocnego stołu. Klasyczne, ale z twistem – zamiast standardowego farszu mamy aromatyczne pieczarki, a wszystko elegancko zapieczone… w skorupkach! Brzmi niecodziennie? Tym lepiej! Jeśli lubisz tchnąć nowe życie w tradycyjne przepisy, ta przystawka będzie strzałem w dziesiątkę. Wypróbuj i zaskocz gości jajkami, które wyglądają niepozornie, a smakują jak z najlepszej restauracji.
Sprawdź inne pomysły na podanie jajek:
Jajka zapiekane z łososiem: przepis na wykwintne zimowe śniadanie
Jajka faszerowane serem pleśniowym: oryginalny przepis
Awokado z jajkami: przepis na śniadanie wielkanocne i nie tylko
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 10 jajek ugotuj na twardo. Ostudź.
 - W tym czasie cebulę i pieczarki (wybierz duże) pokrój w drobną kostkę.
 - Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę z pieczarkami. Zdejmij z patelni i przełóż do miski.
 - Dodaj pół pęczka posiekanego koperku.
 - Jajka razem z skorupką przekrój delikatnie wzdłuż na pół. Wyjmij żółtko i białko i pokrój w drobną kosteczkę.
 - Posiekane jajka dodaj do miski z cebulą, pieczarkami i koperkiem. Wymieszaj.
 - Dodaj musztardę, śmietanę, sól, pieprz i jedno surowe jajko. Wymieszaj składniki.
 - Skorupki jajek napełnij farszem po brzegi delikatnie, aby nie uszkodzić skorupek.
 - Na talerz wysyp bułkę tartą. Każdą połówkę dokładnie opanieruj i podsmaż jajka farszem do domu na rozgrzanej olejem patelni.
 - Smaż jajka aż będą złociste.
 - Usmażone jajka możesz odsączyć na papierze kuchennym z nadmiaru tłuszczu.