Jajka z pieczarkami - przepis à la Magdy Gessler + WIDEO

Jajka faszerowane pieczarkami - przepis Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Jajka w skorupkach faszerowane grzybami - zainspiruj się przepisem Magdy Gessler
łatwy
30 min
4

Jajka z pieczarkami według przepisu Magdy Gessler to najsmaczniejsza przystawka na wielkanocnym stole. Lubisz eksperymentować z tradycyjnymi przepisami?  Wypróbuj na Wielkanoc oryginalny przepis Magdy Gessler na jajka faszerowane w skorupkach. Ale faszerowane pieczarkami! 

ZOBACZ WIDEO jak ugotować jajka na twardo zrobić:

Sprawdź inne pomysły na podanie jajek:

Jajka zapiekane z łososiem: przepis na wykwintne zimowe śniadanie

Jajka faszerowane serem pleśniowym: oryginalny przepis

 Awokado z jajkami: przepis na śniadanie wielkanocne i nie tylko

 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • 10 jajek ugotuj na twardo. Ostudź.
  • W tym czasie cebulę i pieczarki (wybierz duże) pokrój w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę z pieczarkami. Zdejmij z patelni i przełóż do miski.
  • Dodaj pół pęczka posiekanego koperku.
  • Jajka razem z skorupką przekrój delikatnie wzdłuż na pół. Wyjmij żółtko i białko i pokrój w drobną kosteczkę.
  • Posiekane jajka dodaj do miski z cebulą, pieczarkami i koperkiem. Wymieszaj.
  • Dodaj musztardę, śmietanę, sól, pieprz i jedno surowe jajko. Wymieszaj składniki.
  • Skorupki jajek napełnij farszem po brzegi delikatnie, aby nie uszkodzić skorupek.
  • Na talerz wysyp bułkę tartą. Każdą połówkę dokładnie opanieruj i podsmaż jajka farszem do domu na rozgrzanej olejem patelni.
  • Smaż jajka aż będą złociste.
  • Usmażone jajka możesz odsączyć na papierze kuchennym z nadmiaru tłuszczu.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada