Jajka zapiekane z łososiem: przepis na wykwintne zimowe śniadanie

2021-03-29
Jajka zapiekane z łososiem
Autor: Shutterstock Jajka zapiekane z łososiem - smaczne i wykwintne śniadanie.
łatwy
20 min
4

Jajka zapiekane z łososiem - pożywne, a zarazem wykwintne śniadanie. Jak zrobić jajka zapiekane z łososiem?

Inne pomysły na zapiekane jajka? Sprawdź:

Jajka pieczone w cebuli

Jajka zapiekane w pomidorach: łatwy przepis

Przepis na zapiekane awokado z jajkiem przepiórczym

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 plastry łososia (50 g)
  • 10 g masła
  • garść posiekanego szczypiorku (bez cebulki)
  • sól, pieprz
  • małe naczynia żaroodporne do przygotowania kokilek - takie jak do zapiekania owoców z kruszonką oraz jedno duże, w którym zmieszczą się małe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok. 250 st. C.
  • Śmietankę chwilę gotujemy na małym ogniu.
  • Do naczyń na spód wlewamy po jednej łyżce śmietanki, wbijamy jedno jajko, wkładamy pokrojonego w paski łososia, dosypujemy szczypiorek.
  • Na wierzch sypiemy przyprawy oraz kładziemy małe plasterki masła.
  • Tak przygotowane foremki ustawiamy w żaroodpornym naczyniu i wlewamy do niego wrzącą wodę, tak by pokryła połowę naczynia.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  • Zapiekamy około 12 minut, aż zetną się żółtka.
  • Podajemy z pieczywem - ciemne podkreśli smak jajek.
  • Jeżeli jemy późne śniadanie możemy do jajek podać sałatkę z mieszanych sałat i pomidorem, polaną winegretem.