Jajka faszerowane serem pleśniowym: oryginalny przepis [WIDEO]

Jajka faszerowane serem pleśniowym: oryginalny przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jajka faszerowane serem pleśniowym to oryginalny przepis nie tylko na wielkanocne śniadanie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Przepis na jajka faszerowane serem pleśniowym i smażone w skorupkach to alternatywa dla tradycyjnych jajek z majonezem. Połączenie jajek i sera pleśniowego, na dodatek serwowane na ciepło może stać się hitem wielkanocnego śniadania.

Polecamy jajka faszerowane na różne sposoby:

Jajka faszerowane, buraczkowo-koperkowe - wielkanocny przysmak [WIDEO]

Jajka faszerowane zielonym nadzieniem - przepis Anny Lewandowskiej [WIDEO]

Jajka faszerowane z kawiorem: wykwintna przystawka [WIDEO]

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotowane jajka w skorupkach przetnij wzdłuż na połówki. Usuń luźne drobinki skorupek na brzegach. Wydrąż jajka. Skorupki na chwilę odłóż.

  • Jajka rozdrobnij z serem pleśniowym, natką pietruszki, rozbełtanym surowym jajkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  • Skorupki napełnij farszem. Wyrównaj łyżką ich powierzchnię.

  • Wymieszaj tartą bułkę z orzechami włoskimi. Posyp nimi farsz jajek. Dociśnij, by się przykleił.

  • Na patelni rozgrzej oliwę z masłem. Usmaż jajka, kładąc je płaską stroną do dołu. Smaż do momentu zrumienienia się panierki.

  • Podawaj z pieczywem lub z surówką z pomidorów.

Ocena: 4,5