Biorę dużą blachę i przelewam na nią ciasto. Mój piernik nie ma sobie równych

Dieta wegetariańska
Jest idealnie słodki, puszysty i wilgotny. Ma obłędny aromat korzennych przypraw i wanilii, który roznosi się po całym domu już w trakcie pieczenia. Piernik, bo to o nim właśnie mowa, to jedno z tradycyjnych ciast wypiekanych z okazji świąt Bożego Narodzenia. W tym roku warto upiec pyszny i wilgotny piernik na dużą blachę, który oczaruje smakiem każdego domownika. Poznajcie prosty i szybki przepis na świąteczny piernik na dużą blachę.
Z czego upiec piernik na dużą blachę?
Piernik, który piecze się na dużej blasze, to pyszne domowe ciasto, które tradycyjnie robi się z okazji świąt Bożego Narodzenia. Ten wyborny i niezwykle aromatyczny słodki wypiek przygotowuje się z prostych produktów. Nie trzeba ich szukać w delikatesach czy marketach on-line. Są łatwo dostępne i można je kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Właśnie teraz, w okresie przedświątecznym, są w dobrych promocyjnych cenach.
Co więc jest potrzebne, aby upiec pyszny i wilgotny piernik na dużą blachę? Lista składników nie jest długa. Wszystkie produkty są dobrze znane i często wykorzystywane do innych domowych słodkich wypieków. Do upieczenia piernika na dużej blasze wykorzystuje się:
- składniki suche – mąka pszenna, cukier, cukier z wanilią, kakao, przyprawa do piernika, proszek do pieczenia, soda oczyszczona
- składniki mokre – jajka, mleko, olej, powidła śliwkowe
Jak upiec piernik na dużą blachę?
Przepis na pyszny i zawsze wilgotny piernik z dużej blachy jest bardzo łatwy. Przygotowanie jest nieskomplikowane i zajmuje tylko kilka minut. Resztę pracy wykona piekarnik. Do zrobienia ciasta na piernik przyda się mikser. Ważnym elementem jest także duża blacha o wymiarach 26 cm na 35 cm. Należy wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Jak więc zrobić domowy piernik na dużą blachę na Boże Narodzenie? To świąteczne ciasto jest nie tylko pyszne i rozpływa się w ustach. To bardzo prosty i szybki przepis. Piernik zawsze się udaje i świetnie smakuje.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – ubicie jajek z cukrem i połączenie z pozostałymi składnikami mokrymi
- 3. krok – przelanie ciasta piernikowego na dużą blachę
- 4. krok – upieczenie piernika na dużej blasze w piekarniku
Jak udekorować piernik na dużą blachę?
Pyszny i aromatyczny piernik pieczony na dużej blasze to doskonałe ciasto na święta Bożego Narodzenia. Jego smak podbije każde podniebienie. Aby piernik z dużej blachy prezentował się jeszcze bardziej apetycznie, porcje można udekorować różnymi dodatkami. Najlepiej sprawdzi się polewa czekoladowa. Równie dobrze smakuje z różyczkami z bitej śmietany oprószonej startą gorzką czekoladą. Ciasto można też ozdobić cukrem pudrem i kolorowymi posypkami czy cukrowymi dekoracjami świątecznymi. Dodatkowego smaku nadadzą prażone płatki migdałowe.
SKŁADNIKI
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 40 g przyprawy do piernika
- 4 jajka
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
- Do miski wbić jajka i wsypać cukier oraz cukier z wanilią. Ubić na puch.
- Wlać olej i mleko. Dodać powidła śliwkowe i zmiksować do połączenia składników.
- Stopniowo wsypywać składniki suche i mieszać, aż połączą się w jednolite ciasto.
- Ciasto przelać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie udekorować polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.
- Podawać na deser w święta Bożego Narodzenia.