Biorę dużą blachę i przelewam na nią ciasto. Mój piernik nie ma sobie równych

piernik na dużą blachę
Autor: Shutterstock, Shutterstock Na Boże Narodzenie podaj ten piernik. Wystarczy kilka składników i duża blacha.
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Jest idealnie słodki, puszysty i wilgotny. Ma obłędny aromat korzennych przypraw i wanilii, który roznosi się po całym domu już w trakcie pieczenia. Piernik, bo to o nim właśnie mowa, to jedno z tradycyjnych ciast wypiekanych z okazji świąt Bożego Narodzenia. W tym roku warto upiec pyszny i wilgotny piernik na dużą blachę, który oczaruje smakiem każdego domownika. Poznajcie prosty i szybki przepis na świąteczny piernik na dużą blachę.

Z czego upiec piernik na dużą blachę?

Piernik, który piecze się na dużej blasze, to pyszne domowe ciasto, które tradycyjnie robi się z okazji świąt Bożego Narodzenia. Ten wyborny i niezwykle aromatyczny słodki wypiek przygotowuje się z prostych produktów. Nie trzeba ich szukać w delikatesach czy marketach on-line. Są łatwo dostępne i można je kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Właśnie teraz, w okresie przedświątecznym, są w dobrych promocyjnych cenach.

Co więc jest potrzebne, aby upiec pyszny i wilgotny piernik na dużą blachę? Lista składników nie jest długa. Wszystkie produkty są dobrze znane i często wykorzystywane do innych domowych słodkich wypieków. Do upieczenia piernika na dużej blasze wykorzystuje się:

  • składniki suche – mąka pszenna, cukier, cukier z wanilią, kakao, przyprawa do piernika, proszek do pieczenia, soda oczyszczona
  • składniki mokre – jajka, mleko, olej, powidła śliwkowe

Jak upiec piernik na dużą blachę?

Przepis na pyszny i zawsze wilgotny piernik z dużej blachy jest bardzo łatwy. Przygotowanie jest nieskomplikowane i zajmuje tylko kilka minut. Resztę pracy wykona piekarnik. Do zrobienia ciasta na piernik przyda się mikser. Ważnym elementem jest także duża blacha o wymiarach 26 cm na 35 cm. Należy wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Jak więc zrobić domowy piernik na dużą blachę na Boże Narodzenie? To świąteczne ciasto jest nie tylko pyszne i rozpływa się w ustach. To bardzo prosty i szybki przepis. Piernik zawsze się udaje i świetnie smakuje.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – ubicie jajek z cukrem i połączenie z pozostałymi składnikami mokrymi
  • 3. krok – przelanie ciasta piernikowego na dużą blachę
  • 4. krok – upieczenie piernika na dużej blasze w piekarniku

Jak udekorować piernik na dużą blachę?

Pyszny i aromatyczny piernik pieczony na dużej blasze to doskonałe ciasto na święta Bożego Narodzenia. Jego smak podbije każde podniebienie. Aby piernik z dużej blachy prezentował się jeszcze bardziej apetycznie, porcje można udekorować różnymi dodatkami. Najlepiej sprawdzi się polewa czekoladowa. Równie dobrze smakuje z różyczkami z bitej śmietany oprószonej startą gorzką czekoladą. Ciasto można też ozdobić cukrem pudrem i kolorowymi posypkami czy cukrowymi dekoracjami świątecznymi. Dodatkowego smaku nadadzą prażone płatki migdałowe.

SKŁADNIKI

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 40 g przyprawy do piernika
  • 4 jajka
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier oraz cukier z wanilią. Ubić na puch.
  • Wlać olej i mleko. Dodać powidła śliwkowe i zmiksować do połączenia składników.
  • Stopniowo wsypywać składniki suche i mieszać, aż połączą się w jednolite ciasto.
  • Ciasto przelać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie udekorować polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.
  • Podawać na deser w święta Bożego Narodzenia.
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej