Haggis: przepis na szkocki przysmak
2021-03-29
średni
360 min
4
Haggis to szkocki przysmak, podawany z ziemniakami i brukwią. Tradycyjnie jada się go z największym namaszczeniem 25 stycznia, czyli w tzw. Burns’ Night, rocznicę urodzin szkockiego poety Roberta Burnsa, który w 1787 roku na cześć tego narodowego specjału napisał wiersz.
Beszamel poleca książkę: "Podroby. Wielki powrót". Dlaczego warto kupić tę książkę?
SKŁADNIKI
- żołądek barani
- 500 g podrobów (wątroba, serce i płuca)
- 200 g jagnięciny lub wołowiny
- 2 cebule
- 200 g płatków owsianych (najlepiej drobno mielonych)
- łyżka soli
- łyżeczka zmielonego pieprzu
- łyżeczka gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żołądek barani umyć, oczyścić, sparzyć, wywrócić na drugą stronę i zostawić na noc w zimnej, osolonej wodzie.
- Umyte płuca, serce, wątrobę i mięso pokroić w kostkę. Włożyć do dużego garnka z zimną wodą i postawić na ogniu. Od momentu wrzenia gotować jeszcze 2 godziny.
- Następnie podroby i mięso odcedzić i zmielić. Uzyskaną masę włożyć do miski i dodać drobno posiekane cebule, płatki owsiane i przyprawy, a następnie dobrze wymieszać.
- Masę nakładać do baraniego żołądka, aż wypełni go więcej niż w połowie.
- Żołądek zaszyć i kilkakrotnie nakłuć, aby nie eksplodował podczas gotowania.
- Wypełniony żołądek włożyć do gotującej wody i gotować przez 3 godziny bez przykrycia (przez cały czas powinien być zanurzony w wodzie). Po ugotowaniu rozciąć, a zawartość serwować z ziemniakami lub rzepą i obowiązkowo ze szkocką whisky.