Na wigilię czy na sylwestra? Ta sałatka sprawdzi się na każdą okazję

2025-12-22 14:40

Sałatka z paluszków krabowych surimi z ogórkiem i kukurydzą to niedroga, lecz wyszukana w smaku przystawka imprezowa. Można ją przygotować w jednym naczyniu, już wymieszaną lub składniki ułożyć warstwami. Sałatka dobrze się prezentuje również w małych naczynkach, na przykład szklaneczkach. Paluszki surimi nie powstają z mięsa krabów, ale ryb. Mimo to doskonale imitują krabowe mięso. Sałatka jest pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu. 

Sałatka krabowa

i

Autor: Sergii Koval/ Shutterstock
łatwy
30 min
4

Pomysł na sylwestra. Ta sałatka to hit

Sałatka z paluszków krabowych, czy surimi - jak kto lubi - to wspaniała pozycja zarówno na wigilijny czy sylwestrowy stół, jak i zwykłe spotkanie z przyjaciółmi. Ten smak zachwyci każdego, a przy okazji zbytnio się przy niej nie napracujemy. Zaskocz wszystkich tym prostym przepisem. 

Ta sałatka prezentuje się przepięknie, a nie trzeba się przy niej zbytnio narobić. Wystarczy pokroić składniki i wymieszać je ze sobą, by otrzymać niezwykle aromatyczne danie, które po prostu gra. Bez zbytniego zamieszania czy trudno dostępnych składników.

Wymieszaj całość ze sobą lub przygotuj w mniejszych szklankach warstwowo. Wygląd i smak idą tutaj w parze. Rodzina nie będzie mogła się oprzeć tym smakowitością. Wypróbuj samodzielnie, a na pewno się nie zawiedziesz.

Szybko, łatwo i w pełni smakowicie. Ten przepis będzie hitem każdego spotkania. Zachwyć się prostotą i smakiem, który zapamiętasz na długo. W kilka chwil przygotuj aromatyczne danie, które pięknie wygląda, a smakuje jeszcze lepiej.

SKŁADNIKI

  • 250 g paluszków krabowych surimi
  • 1 puszka kukurydzy, odcedzonej
  • 1 ogórek wężowy
  • 3 jajka, ugotowane na twardo
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 150 ml majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem. Odstawić.
  • Paluszki krabowe surimi pokroić na kawałki.
  • Ogórek wężowy nie obierać, pokroić w kostkę. 
  • Jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę.
  • Szczypiorek drobno posiekać.
  • W jednej misce. Do miski wsypać wszystkie składniki razem z odcedzoną kukurydzą, wymieszać, dodać majonez z przyprawami i ponownie wymieszać.
  • W szklaneczkach. Na dnie szklanki ułożyć warstwę surimi, dalej warstwami kukurydzę, ogórek, jajko i szczypiorek. Potem znowu surimi i kukurydzę. Polać porcją majonezu. Wierzch udekorować szczypiorkiem.