Smażone paluszki krabowe surimi: najlepsza przekąska do piwa
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Smażone paluszki krabowe surimi to zaskakująco pyszna przekąska. Żadna impreza nie może się bez nich obyć. Wasi goście będą zachwyceni. Szczególnie gdy smażone pałeczki krabowe podacie z wyrazistymi sosami.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 g krabowych paluszków surimi
- 50 g żółtego sera, obsuszonego i startego na tarce o drobnych oczkach
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- olej do smażenia
- keczup i słodko-kwaśny sos chili
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować panierkę. Jajka lekko ubić, dodać majonez, czosnek w proszku i drobno starty twardy ser. Wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej.
- Paluszki krabowe panierować w mieszaninie jajek i sera, jak w płynnym cieście.
- Smażyć do zrumienienia z każdej strony.
- Zdjąć z patelni i odsączyć z namiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Ostudzić.
- Podawać z keczupem i słodko-kwaśnym sosem chili.