Churros: przepis tradycyjny na hiszpańskie churrosy

2021-02-08
Churros przepis tradycyjny
Autor: Shutterstock Churros to hiszpańskie ciasteczka z ciasta ptysiowego, smażone w głębokim tłuszczu. Tradycyjnie podawane z pitną czekoladą.
średni
30 min
4

W tłusty czwartek możemy się opychać – i to bez wyrzutów sumienia – tłustymi pączkami i faworkami. Albo zjeść hiszpańskie churrosy obsypane cukrem z cynamonem. Podajemy tradycyjny przepis na churros - smażone ptysie, które Hiszpanie jadają z płynnym czekoladowym sosem i filiżanką czarnej kawy.

Churros to tłuste i chrupiące paluchy ptysiowe. W smaku przypominają nasze pączki, są jednak delikatniejsze, bo robione z ciasta parzonego.

Składniki

200 g mąki pszennej

250 ml wody

60 g masła

3 jaja

szczypta soli

olej do smażenia

cukier puder do posypania

1 łyżka cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Wodę zagotować z masłem, dodać sól. Gdy masło się rozpuści do gorącego roztworu dodać mąkę, zmniejszyć ogień i energicznie mieszać, aż masa będzie odchodzić od brzegów garnka. Zdjąć z ognia i przestudzić.

Do przestudzonego ciasta kolejno wbijać jajka, cały czas mieszając. Ciasto powinno być gładkie i błyszczące.

W garnku rozgrzać olej. Gotową masę przełożyć do szprycy i wyciskać na rozgrzany olej. Ciasto wyciskać tak, by powstały długie paluchy.

Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Cukier puder wymieszać z cynamonem i posypać nim ciasteczka.

Podawać z rozpuszczoną w kąpieli wodnej mleczną czekoladą.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE