Hiszpańskie churros. Z czekoladowym sosem i mocną kawą niemal wyrywają z butów

Dieta wegetariańska
W tłusty czwartek możemy się objadać – i to bez wyrzutów sumienia – pączkami i faworkami albo zjeść hiszpańskie churrosy obsypane cukrem z cynamonem. To smażone ptysie, które Hiszpanie jadają z płynnym czekoladowym sosem i filiżanką czarnej kawy. Poznajcie tradycyjny hiszpański przepis na churros.
Czym są churros?
Churros pochodzą z kuchni hiszpańskiej. Uwielbiane są także w Meksyku i zdobywają coraz większą popularność w wielu krajach na całym świecie. Są to tłuste i chrupiące paluchy ptysiowe. W smaku przypominają nasze pączki, ale są delikatniejsze. Przygotowuje się je z ciasta parzonego, czyli takiego, z jakiego przyrządza się nasze ptysie. To znakomite połączenie miękkiego, gąbczastego wnętrza, chrupiącej wysmażonej na gorącym oleju skórki i słodkiej aromatycznej posypki.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście churros, koniecznie zróbcie je w domu. To wcale nie jest trudne, a składniki kupicie w każdym sklepie spożywczym. Domowe churrosy są najsmaczniejsze, ponieważ zawsze robi się je na świeżym oleju.
Jak zrobić idealne churros?
- Do przygotowania ciasta użyj schłodzonych jajek. Wyjmij je z lodówki przed samym dodaniem do ciasta. Zimne jajka wystudzą ciasto i sprawią, ze szybciej zgęstnieje.
- Jajka dodawaj pojedynczo. Połącz dokładnie jajko z ciastem, zanim dodasz kolejne.
- Staraj się, aby wstążki ciasta miały około 10 cm - 12 cm. Dłuższe kawałki zwijają się i są trudne do odwrócenia.
- Staraj się utrzymywać stałą temperaturę oleju. Nie wkładaj do niego zbyt wielu ciastek na raz.
- Jeśli nie masz rękawa cukierniczego z charakterystyczną gwiazdkową końcówką, przyrząd możesz zrobić sam. Do wyciskania churrosów użyj foliowego worka z obciętym brzegiem. Najlepiej wybrać do tego woreczek strunowy. Gruba folia, z której jest wyprodukowany, gwarantuje pewny chwyt i stały rozmiar wyciętego otworu.
- Obtocz w cukrze z cynamonem jeszcze mocno ciepłe ciasteczka. Dzięki temu posypka lepiej będzie się trzymała ciasta.
Przepis na churros
Przepis na hiszpańskie churros z cynamonowym cukrem nie jest skomplikowany. Pyszne ciasteczka robi się łatwo i w miarę szybko. Warto trzymać się przepisu i stosować się do zaleceń podanych wyżej, a pyszne hiszpańskie churrosy wyjdą już za pierwszym razem i będą smakować każdemu. Idealnie sprawdzą się na deser i w czasie tłustego czwartku.
Jak zrobić domowe churros według tradycyjnego przepisu kuchni hiszpańskiej? Z tym przepisem jest to naprawdę łatwe, a efekt końcowy przechodzi najśmielsze oczekiwania.
- 1. krok - roztopienie masła we wrzątku i wymieszanie z mąką
- 2. krok - połączenie ostudzonego ciasta ptysiowego z jajkami
- 3. krok - przełożenie ciasta do rękawa cukierniczego
- 4. krok - usmażenie churrosów na głębokim oleju
SKŁADNIKI
- 200 g mąki pszennej
- 250 ml wody
- 60 g masła
- 3 jaja
- szczypta soli
- olej do smażenia
- dodatkowo:
- cukier puder do posypania
- 1 łyżka cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodę zagotować z masłem i wsypać sól.
- Gdy masło się roztopi, wsypać mąkę. Zmniejszyć ogień i energicznie mieszać, aż masa będzie zwarta i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Do wystudzonego ciasta wbijać po jednym jajku, cały czas mieszając. Ciasto powinno być gładkie i błyszczące.
- Gotową masę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego.
- W garnku rozgrzać olej. Porcje ciasta wyciskać na rozgrzany olej porcje, tak aby powstały długie paluchy. Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Usmażone churrosy przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym.
- Cukier puder wymieszać z cynamonem i posypać nim ciasteczka.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę z roztopioną w kąpieli wodnej mleczną czekoladą.