Hiszpańskie churros. Z czekoladowym sosem i mocną kawą niemal wyrywają z butów
Dieta wegetariańska
W tłusty czwartek możemy się objadać – i to bez wyrzutów sumienia – pączkami i faworkami. Albo zjeść hiszpańskie churrosy obsypane cukrem z cynamonem. To ciasteczka znakomite na każda okazję. Podajemy tradycyjny przepis na churros - smażone ptysie, które Hiszpanie jadają z płynnym czekoladowym sosem i filiżanką czarnej kawy. A tobie z czyn najbardziej zasmakują?
Churros to tłuste i chrupiące paluchy ptysiowe. W smaku przypominają nasze pączki, są jednak delikatniejsze, bo robione z ciasta parzonego, czyli takiego, z jakiego przyrządza się ptysie. To znakomite połączenie miękkiego, gąbczastego wnętrza, chrupiącej wysmażonej na gorącym oleju skórki i słodkiej, aromatycznej posypki uwielbiane w Meksyku i Hiszpanii, zdobywa sobie coraz większą popularność nie tylko wśród Latynosów.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście churros, koniecznie zróbcie je w domu. To wcale nie jest trudne, a składniki kupicie w każdym sklepie spożywczym. Domowe churros są najsmaczniejsze, bo zawsze przygotowywane na świeżym oleju.
Jak zrobić idealne churros?
- Do przygotowania ciasta użyj schłodzonych jaj, wyjmij je z lodówki przed samym dodaniem do ciasta. Zimne jajka wystudzą ciasto i sprawią, ze szybciej zgęstnieje.
- Jajka dodawaj pojedynczo! Połącz dokładnie jajko z ciastem, zanim dodasz kolejne.
- Staraj się aby wstążki ciasta miały ok. 10-12 cm. Dłuższe kawałki zwijają się i są trudne do odwrócenia.
- Staraj się utrzymywać stałą temperaturę oleju, nie wkładaj do niego zbyt wielu ciastek na raz.
- Jeśli nie masz rękawa do kremów, z charakterystyczną gwiazdkową końcówką, to nic nie szkodzi. Do wyciskania churrosów użyj foliowego worka z obciętym brzegiem. Najlepiej wybrać do tego woreczek strunowy - gruba folia, z której jest wyprodukowany, gwarantuje pewny chwyt i stały rozmiar wyciętego otworu.
- Obtocz w cukrze z cynamonem jeszcze mocno ciepłe ciasteczka, to sprawi, że posypka lepiej będzie się trzymała ciasta.
Przepis na churros
SKŁADNIKI
- 200 g mąki pszennej
- 250 ml wody
- 60 g masła
- 3 jaja
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- 1 łyżka cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodę zagotować z masłem, dodać sól. Gdy masło się rozpuści do gorącego roztworu dodać mąkę, zmniejszyć ogień i energicznie mieszać, aż masa będzie odchodzić od brzegów garnka.
- Zdjąć z ognia i przestudzić. Do wystudzonego ciasta po jednym wbijać jajka, cały czas mieszając. Ciasto powinno być gładkie i błyszczące.
- W garnku rozgrzać olej. Gotową masę przełożyć do szprycy i wyciskać na rozgrzany olej porcje ciasta. Ciasto wyciskać tak, by powstały długie paluchy.
- Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Cukier puder wymieszać z cynamonem i posypać nim ciasteczka. Podawać z rozpuszczoną w kąpieli wodnej mleczną czekoladą.