Rolada bezowa z lemon curd

materiały prasowe Diamant
Rolada bezowa z lemon curd
Autor: materiały prasowe Diamant Rolada bezowa z delikatnym cytrynowym kremem lemon curd to prawdziwy  rarytas.
średni
35 min
4

Rolada bezowa z mocno cytrynowym kremem lemon curd to idealne połączenie smaków! A na dodatek  te kolory  - biały i żółty - kojarzące się z wielkanocnymi przysmakami. Taka rolada doskonale uświetni  odświętny obiad i każde przyjęcie. Do dzieła!

SKŁADNIKI

  • 4 białka
    250g cukru drobnego Diamant
    Łyżka mąki ziemniaczanej
  • Łyżeczka octu winnego
  • 50 g posiekanych niesolonych pistacji
  • 200 g mascarpone
  • 100 g śmietanki 30%
  • 100 g lemon curd
  • Lemon curd
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru drobnego Diamant
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • skórka starta z dwóch cytryn ekologicznych (bez białych błonek!)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubić, cukier wymieszać z mąka, do białek dodać ocet i dalej ubijając dodawać cukier z mąka. Masa powinna być lśniąca i sztywna.
  • Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia (utrzymując go w miejscu odrobiną masy). Bezę rozłożyć na powierzchni papieru, zachowując ok 1 cm miejsca od boków, ponieważ urośnie.
  • Bezę posypać równomiernie posiekanymi pistacjami. Piec 25 minut w 150°C.
  • Upieczoną bezę odstawić na chwilę po czym przełożyć ostrożnie odwracając na świeży arkusz papieru do pieczenia, zdjąć papier z wierzchu. 
  • Śmietankę ubić z mascarpone. Masę wyłożyć równomiernie na ostudzoną bezę. Wierzch posmarować kremem lemon curd. Następnie zawinąć roladę od dłuższego boku. Roladę można podawać od razu lub schłodzoną.
  • Przygotować lemon curd: jajka, żółtka i cukier drobny utrzeć mikserem na jasną masę, przełożyć do garnuszka, dodać masło, sok i skórkę z cytryny i podgrzewać na małym ogniu (nie gotować!), cały czas mieszając trzepaczką. Kiedy masa zgęstnieje przetrzeć przez sitko i przełożyć do słoika.
materiały prasowe Diamant