Rolada bezowa z lemon curd
2021-03-31
średni
35 min
4
Rolada bezowa z mocno cytrynowym kremem lemon curd to idealne połączenie smaków! A na dodatek te kolory - biały i żółty - kojarzące się z wielkanocnymi przysmakami. Taka rolada doskonale uświetni odświętny obiad i każde przyjęcie. Do dzieła!
SKŁADNIKI
- 4 białka
250g cukru drobnego Diamant
Łyżka mąki ziemniaczanej - Łyżeczka octu winnego
- 50 g posiekanych niesolonych pistacji
- 200 g mascarpone
- 100 g śmietanki 30%
- 100 g lemon curd
- Lemon curd
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 150 g cukru drobnego Diamant
- 80 g masła
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- skórka starta z dwóch cytryn ekologicznych (bez białych błonek!)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubić, cukier wymieszać z mąka, do białek dodać ocet i dalej ubijając dodawać cukier z mąka. Masa powinna być lśniąca i sztywna.
- Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia (utrzymując go w miejscu odrobiną masy). Bezę rozłożyć na powierzchni papieru, zachowując ok 1 cm miejsca od boków, ponieważ urośnie.
- Bezę posypać równomiernie posiekanymi pistacjami. Piec 25 minut w 150°C.
- Upieczoną bezę odstawić na chwilę po czym przełożyć ostrożnie odwracając na świeży arkusz papieru do pieczenia, zdjąć papier z wierzchu.
- Śmietankę ubić z mascarpone. Masę wyłożyć równomiernie na ostudzoną bezę. Wierzch posmarować kremem lemon curd. Następnie zawinąć roladę od dłuższego boku. Roladę można podawać od razu lub schłodzoną.
- Przygotować lemon curd: jajka, żółtka i cukier drobny utrzeć mikserem na jasną masę, przełożyć do garnuszka, dodać masło, sok i skórkę z cytryny i podgrzewać na małym ogniu (nie gotować!), cały czas mieszając trzepaczką. Kiedy masa zgęstnieje przetrzeć przez sitko i przełożyć do słoika.