Kompot z rabarbarem i goździkami - pyszny napój na ciepłe dni
Kompot z rabarbaru to dla wielu z nas smak wakacji. Wystarczy świeży lub mrożony rabarbar i pół godziny wolnego czasu na przygotowanie kompotu, a przez chwilę poczujesz się, jakbyś przeniósł się do czasów dzieciństwa.
Sprawdź też przepisy na desery z rabarbarem:
Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny
Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser
Amerykański placek z rabarbarem
Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie z bezą orzechową
Polecamy również inne dania z rabarbarem:
Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru, czyli dolmades trochę inaczej
Pieczone buraki z rabarbarem, mozzarellą i octem balsamicznym
Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami
Pod wideo znajdziesz galerię z przepisami na przetwory z rabarbaru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte łodygi rabarbaru pokroić w plastry grubości 1 cm.
- Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, dodać rabarbar i goździki.
- Na koniec wlać sok z cytryny.
- Gotować przez około 20 min.
- Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!