Papierówki w syropie z wanilią - idealne jabłka w słoikach

Papierówki
Autor: Shutterstock Papierówki w syropie
łatwy
25 min
4

Papierówki w syropie to regionalny przepis na przetwory z jabłek, rodem z województwa lubuskiego. Idealnie zakonserwowane jabłuszka doskonale smakują zimą, jako deser po obfitym obiedzie.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • niewielkie papierówki, mniej więcej jednakowej wielkości
  • wanilia w laskach - liczba sztuk zależy od ilości jabłek
  • woda
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Słoiki średniej wielkości oraz pokrywki do nich dokładnie umyć i wyparzyć.
  • Jabłka umyć i osuszyć. W słoikach układać całe jabłka wraz z przekrojonym wzdłuż kawałkiem laski wanilii. Do słoika o pojemności około 400 ml wkładałam 1/4, a maksymalnie 1/3 laski.
  • Wodę zagotować z cukrem w proporcji 2 szklanki cukru na litr wody.
  • Tak przygotowanym syropem zalewać jabłka. Słoiki zakręcać i pasteryzować przez około 5-7 minut.