Papierówki w syropie z wanilią - idealne jabłka w słoikach
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Papierówki w syropie to regionalny przepis na przetwory z jabłek, rodem z województwa lubuskiego. Idealnie zakonserwowane jabłuszka doskonale smakują zimą, jako deser po obfitym obiedzie.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- niewielkie papierówki, mniej więcej jednakowej wielkości
- wanilia w laskach - liczba sztuk zależy od ilości jabłek
- woda
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Słoiki średniej wielkości oraz pokrywki do nich dokładnie umyć i wyparzyć.
- Jabłka umyć i osuszyć. W słoikach układać całe jabłka wraz z przekrojonym wzdłuż kawałkiem laski wanilii. Do słoika o pojemności około 400 ml wkładałam 1/4, a maksymalnie 1/3 laski.
- Wodę zagotować z cukrem w proporcji 2 szklanki cukru na litr wody.
- Tak przygotowanym syropem zalewać jabłka. Słoiki zakręcać i pasteryzować przez około 5-7 minut.