Papierówki w syropie z wanilią – klasyka domowych przetworów, której nie można się oprzeć

Papierówki
Autor: Shutterstock Papierówki w syropie
łatwy
25 min
4

Dieta wegetariańska

Papierówki w syropie z wanilią to prawdziwa perełka wśród domowych przetworów, wywodząca się z tradycji kulinarnej województwa lubuskiego. Delikatne jabłuszka, zanurzone w syropie z dodatkiem wanilii, nabierają wyjątkowego smaku i stają się deserem, któremu trudno się oprzeć. Zimą, podane po sycącym obiedzie, przenoszą myślami do letnich sadów i przypominają o smaku świeżych, pachnących jabłek.

Papierówki - jak zachować ich smak na zimę?

Papierówki to jedne z pierwszych jabłek pojawiających się latem w polskich sadach. Delikatne, soczyste i lekko kwaskowe, zachwycają smakiem i przywołują wspomnienia dzieciństwa oraz wakacji. Choć nie mają tak intensywnego aromatu jak późniejsze odmiany jabłek, to ich świeżość i subtelny smak sprawiają, że są wyjątkowo cenione przez miłośników tradycyjnych smaków.

Warto jednak pamiętać, że papierówki to jabłka bardzo nietrwałe – szybko się psują, nie nadają się więc do długiego przechowywania w surowej postaci. To właśnie dlatego najlepiej sprawdzają się w przetworach. Można z nich zrobić kompoty, musy, dżemy, a także zamknąć w słoikach w syropie, wzbogacając smak np. nutą wanilii.

Przetwory z papierówek pozwalają zatrzymać smak lata na zimowe dni. Ich naturalna kwasowość doskonale równoważy słodycz syropów czy konfitur, dzięki czemu przetwory nie są przesadnie mdłe, lecz mają idealnie zbalansowany smak. To sprawia, że papierówki świetnie sprawdzają się nie tylko w deserach, ale też jako dodatek do mięs czy dań obiadowych.

SKŁADNIKI

  • niewielkie papierówki, mniej więcej jednakowej wielkości
  • wanilia w laskach - liczba sztuk zależy od ilości jabłek
  • woda
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Słoiki średniej wielkości oraz pokrywki do nich dokładnie umyć i wyparzyć.
  • Jabłka umyć i osuszyć. W słoikach układać całe jabłka wraz z przekrojonym wzdłuż kawałkiem laski wanilii. Do słoika o pojemności około 400 ml wkładałam 1/4, a maksymalnie 1/3 laski.
  • Wodę zagotować z cukrem w proporcji 2 szklanki cukru na litr wody.
  • Tak przygotowanym syropem zalewać jabłka. Słoiki zakręcać i pasteryzować przez około 5-7 minut.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej