Zamiast mięsa mielonego do spaghetti dodaje to. Wychodzi obłędne

Zamiast mięsa mielonego do spaghetti dodaje to. Wychodzi obłędne
Autor: Shutterstock.com Zamiast mięsa mielonego do spaghetti dodaje to. Wychodzi obłędne
łatwy
15 min
4

Dieta niskokaloryczna

Pyszny makaron z aromatycznym ragu to kwintesencja włoskich smaków. A co jeśli zamienimy mięso mielone na rybę? Otrzymamy przepyszne, proste i lekkie danie, które rozkocha w sobie każdego. Ten przepis jest warty wypróbowania.

Aromatyczny obiad dla całej rodziny. To spaghetti zachwyca

Proste i aromatyczne spaghetti, jednak tym razem zamiast mięsa mielonego, główną rolę odgrywa tu ryba. Ten przepis jest ciekawą alternatywą dla znanego wszystkim spaghetti alla bolognese. Prosty, pyszny i aromatyczny posiłek, który zasmakuje całej rodzinie.

Spaghetti z rybą wcale nie jest trudne do przygotowania. Wręcz przeciwnie, ryba się szybko smaży, dzięki czemu nawet szybciej możemy się rozkoszować naszym przepysznym daniem. Jeśli chcemy możemy dodać również drobno startą marchewkę i seler naciowy, dla dodatkowego smaku.

To spaghetti z rybnym ragu smakuje obłędnie i wygląda niesamowicie. Jeśli chcemy, by smakowało jeszcze lepiej możemy posypać makaron parmezanem, by zyskał ciekawy aromat, który jeszcze bardziej polepszy smak naszego makaronu.

Jeśli więc mamy ochotę na ciekawy i lekki obiad, który jest prosty w przygotowaniu - ten przepis sprawdzi się doskonale. Wystarczy kilka składników i możemy rozkoszować się przepysznym i aromatycznym spaghetti z rybą. Ten przepis sprawdzi się nie tylko w piątek.

SKŁADNIKI

  • 250 g filetów z białej ryby
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 butelka passaty pomidorowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml czerwonego wina
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g makaronu spaghetti

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzewamy oliwę na patelni.
  • Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek.
  • Podsmażamy, aż zaczną pachnieć.
  • Rybę doprawiamy solą, pieprzem, papryką i cukrem.
  • Kroimy ją na mniejsze kawałki i odstawiamy na bok.
  • Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Rybę dodajemy do cebuli i czosnku.
  • Po 5 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i wino.
  • Kiedy wino się wygotuje, dodajemy passatę pomidorową.
  • Całość gotujemy na wolnym ogniu.
  • Dodajmy ugotowany makaron i całość mieszamy.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej