Ragu: przepis na wołowe ragout w typie bolognese do makaronu

Ragu: przepis na wołowe ragout w typie bolognese do makaronu
Autor: Shutterstock.com Ragu wołowe podane z makaronem spaghetti i tartym parmezanem
łatwy
45 min
4

Ragu (po francusku ragout) to gęsty, esencjonalny sos mięsny idealny do klusek wszelkiego rodzaju. Oto moja nieco zakręcona propozycja na klasyczne ragout wołowe, ale trochę w typie włoskiego bolognese. Absolutnie fantastyczny sos do makaronu, polenty, kaszy lub ziemniaczanego puree. Pyszności! 

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych we własnym soku
  • 1 szklanka rosołu wołowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać mielone mięso i smażyć na średnim ogniu do zrumienienia. Należy smażyć, często mieszając. Inaczej mięso się zbryli. 
  • Do usmażonego mięsa dodać posiekaną cebulę i czosnek.  Oraz marchew startą na tarce. A także pokrojonego w kostkę łodygę selera naciowego. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Dodać tymianek. Wlać pomidory z puszki. Smażyć 1 minutę. 
  • Wlać bulion wołowy oraz koncentrat pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia.
  • Zmniejszyć ogień do małego. Gotować jeszcze 30 minut od zagotowania. 
  • Sprobować i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 
  • Podawać z kluskami, makaronem, puree ziemniaczanym. 
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej