Ragu: przepis na wołowe ragout w typie bolognese do makaronu
2021-08-26
łatwy
45 min
4
Ragu (po francusku ragout) to gęsty, esencjonalny sos mięsny idealny do klusek wszelkiego rodzaju. Oto moja nieco zakręcona propozycja na klasyczne ragout wołowe, ale trochę w typie włoskiego bolognese. Absolutnie fantastyczny sos do makaronu, polenty, kaszy lub ziemniaczanego puree. Pyszności!
SKŁADNIKI
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych we własnym soku
- 1 szklanka rosołu wołowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki tymianku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać mielone mięso i smażyć na średnim ogniu do zrumienienia. Należy smażyć, często mieszając. Inaczej mięso się zbryli.
- Do usmażonego mięsa dodać posiekaną cebulę i czosnek. Oraz marchew startą na tarce. A także pokrojonego w kostkę łodygę selera naciowego. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Dodać tymianek. Wlać pomidory z puszki. Smażyć 1 minutę.
- Wlać bulion wołowy oraz koncentrat pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia.
- Zmniejszyć ogień do małego. Gotować jeszcze 30 minut od zagotowania.
- Sprobować i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Podawać z kluskami, makaronem, puree ziemniaczanym.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?