Sałatka z dzikiego ryżu, krewetek, pomarańczy i sera z niebieską pleśnią
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Lubisz dziki ryż i ser pleśniowy? Ten przepis będzie ucztą dla Twojego podniebienia! Pyszny, pełnowartościowy dziki ryż, krewetki, czerwone pomarańcze i ser z przerostem niebieskiej pleśni - zdrowo, pysznie i lekko. Jeśli więc lubisz ciekawe połączenia smaków i poszukujesz inspiracji kulinarnych mamy dla Ciebie propozycję. Wypróbuj nasz przepis na sałatkę!
SKŁADNIKI
- 200 g dzikiego ryżu
- 2 czerwone pomarańcze
- 200 g obranych gotowanych krewetek
- 1 czerwonej cebula
- sól i pieprz
- Na sos:
- 50 g sera z przerostem niebieskiej pleśni: Lazur, Roquefort, Gorgonzola lub Stilton
- 100 ml jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dziki ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W tym czasie pomarańcze obrać ze skórki i białej błonki. Następnie wyciąć fileciki.
- Cebulę posiekać w piórka.
- Ryż wystudzić, wymieszać z filecikami pomarańczy, krewetkami i cebulą.
- Przygotować sos: Ser dokładnie pokruszyć i wymieszać z jogurtem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę.