Truskawkowy kompot z rabarbarem: przepis [QUIZ]

2020-05-14
urzadzamy.pl
Przepis na truskawki: truskawkowy kompot z rabarbarem
Autor: thinkstockphotos.com Kompot truskawkowo-rabarbarowy to  obowiązkowa pozycja w wiosennym menu
łatwy
60 min
4

Tradycyjny  kompot truskawkowy z rabarbarem to klasyka polskiej kuchni - jego przygotowanie jest niezwykle proste. Potrzebne są nam ładne i świeże truskawki. Truskawki dobrze komponują się w połączeniach z kwaśnymi dodatkami, takimi jak rabarbar. Kwaśny rabarbar wydobywa słodycz truskawek. Domowy kompot truskawkowo-rabarbarowy to orzeźwiający i zdrowy napój, idealny na upalne dni.

Proporcje truskawek do ilości wody w kompocie  mogą być różne, są uzależnione od naszych upodobań. Im więcej truskawek, tym kompot będzie bardziej aromatyczny. Optymalne proporcja: od pół do kilograma truskawek wzwyż na jeden litr wody.

Składniki

truskawki

rabarbar

woda

cukier w ilości 40 dag na każdy litr wody

goździki do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Najpierw oczywiście myjemy owoce: truskawki i rabarbar. Truskawki dokładnie płuczemy, szczególnie zwracając uwagę na piasek. Wyrzucamy owoce nadgniłe, nawet jedna zepsuta truskawka może popsuć smak kompotu.

Ważna jest kolejność czynności - najpierw myjemy, a potem usuwamy szypułki, gdyż inaczej owoce wchłaniają wodę, przez co stają się mniej słodkie.

Myjemy  łodygi rabarbaru i obieramy je zw zwłókniałej  skórki. Kroimy w kilkucentymetrowe kawałki.

Tak przygotowane owoce wrzucamy do wody i stawiamy na gaz. Twardsze owoce (tu rabarbar) muszą być dodawane jako pierwsze, gdyż ich czas gotowania jest nieco dłuższy od miękkich truskawek.

Garnek podgrzewamy do momentu zagotowania się wody, po czym wyłączamy gaz. Kompot z truskawek nie powinien się dłużej gotować, aby owoce się nie rozgotowały i nie porozpadały.

Na końcu dodajemy odrobinę cukru (jeśli kompot jest za mało słodki), do smaku możemy dodać goździki i cynamon albo wanilię.

Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?
urzadzamy.pl