Truskawkowy kompot z rabarbarem: przepis [QUIZ]

urzadzamy.pl
Przepis na truskawki: truskawkowy kompot z rabarbarem
Autor: thinkstockphotos.com Kompot truskawkowo-rabarbarowy to  obowiązkowa pozycja w wiosennym menu
łatwy
60 min
4

Tradycyjny  kompot truskawkowy z rabarbarem to klasyka polskiej kuchni - jego przygotowanie jest niezwykle proste. Potrzebne są nam ładne i świeże truskawki. Truskawki dobrze komponują się w połączeniach z kwaśnymi dodatkami, takimi jak rabarbar. Kwaśny rabarbar wydobywa słodycz truskawek. Domowy kompot truskawkowo-rabarbarowy to orzeźwiający i zdrowy napój, idealny na upalne dni.

Proporcje truskawek do ilości wody w kompocie  mogą być różne, są uzależnione od naszych upodobań. Im więcej truskawek, tym kompot będzie bardziej aromatyczny. Optymalne proporcja: od pół do kilograma truskawek wzwyż na jeden litr wody.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw oczywiście myjemy owoce: truskawki i rabarbar. Truskawki dokładnie płuczemy, szczególnie zwracając uwagę na piasek. Wyrzucamy owoce nadgniłe, nawet jedna zepsuta truskawka może popsuć smak kompotu.
  • Ważna jest kolejność czynności - najpierw myjemy, a potem usuwamy szypułki, gdyż inaczej owoce wchłaniają wodę, przez co stają się mniej słodkie.
  • Myjemy  łodygi rabarbaru i obieramy je zw zwłókniałej  skórki. Kroimy w kilkucentymetrowe kawałki.
  • Tak przygotowane owoce wrzucamy do wody i stawiamy na gaz. Twardsze owoce (tu rabarbar) muszą być dodawane jako pierwsze, gdyż ich czas gotowania jest nieco dłuższy od miękkich truskawek.
  • Garnek podgrzewamy do momentu zagotowania się wody, po czym wyłączamy gaz. Kompot z truskawek nie powinien się dłużej gotować, aby owoce się nie rozgotowały i nie porozpadały.
  • Na końcu dodajemy odrobinę cukru (jeśli kompot jest za mało słodki), do smaku możemy dodać goździki i cynamon albo wanilię.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?
urzadzamy.pl