Truskawkowy kompot z rabarbarem: przepis [QUIZ]
2021-05-19
łatwy
60 min
4
Tradycyjny kompot truskawkowy z rabarbarem to klasyka polskiej kuchni - jego przygotowanie jest niezwykle proste. Potrzebne są nam ładne i świeże truskawki. Truskawki dobrze komponują się w połączeniach z kwaśnymi dodatkami, takimi jak rabarbar. Kwaśny rabarbar wydobywa słodycz truskawek. Domowy kompot truskawkowo-rabarbarowy to orzeźwiający i zdrowy napój, idealny na upalne dni.
Proporcje truskawek do ilości wody w kompocie mogą być różne, są uzależnione od naszych upodobań. Im więcej truskawek, tym kompot będzie bardziej aromatyczny. Optymalne proporcja: od pół do kilograma truskawek wzwyż na jeden litr wody.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw oczywiście myjemy owoce: truskawki i rabarbar. Truskawki dokładnie płuczemy, szczególnie zwracając uwagę na piasek. Wyrzucamy owoce nadgniłe, nawet jedna zepsuta truskawka może popsuć smak kompotu.
- Ważna jest kolejność czynności - najpierw myjemy, a potem usuwamy szypułki, gdyż inaczej owoce wchłaniają wodę, przez co stają się mniej słodkie.
- Myjemy łodygi rabarbaru i obieramy je zw zwłókniałej skórki. Kroimy w kilkucentymetrowe kawałki.
- Tak przygotowane owoce wrzucamy do wody i stawiamy na gaz. Twardsze owoce (tu rabarbar) muszą być dodawane jako pierwsze, gdyż ich czas gotowania jest nieco dłuższy od miękkich truskawek.
- Garnek podgrzewamy do momentu zagotowania się wody, po czym wyłączamy gaz. Kompot z truskawek nie powinien się dłużej gotować, aby owoce się nie rozgotowały i nie porozpadały.
- Na końcu dodajemy odrobinę cukru (jeśli kompot jest za mało słodki), do smaku możemy dodać goździki i cynamon albo wanilię.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?