Sałatka Hemingwaya z sosem z whisky. Smakowa kompozycja Magdy Gessler dla wrocławskiego American Dream

Sałatka Hemingwaya
Autor: Shutteratock/AKPA Sałatkę Hemingwaya skomponowała Magda Gessler podczas Kuchennych Rewolucji we wrocławskim American Dream.
łatwy
20 min
6

Dieta bezglutenowa

Połączenia smakowe, jakie tworzy Magda Gessler, to zazwyczaj strzały w dziesiątkę. Goście restauracji, które przechodzą Kuchenne Rewolucje, kochają te smaki. Tak się stało i ty razem. Specjalnie dla Amerikan Dream restauratorka stworzyła sałatkę Hemingwaya. Świetne połączenie składników i rewelacyjny sos z dobrze wyczuwalną nutą whisky to jej atuty.

SKŁADNIKI

  • 1 duże opakowanie (300-400 g) mieszanki sałat
  • 1 podwójna pierś kurczaka, upieczona lub usmażona i pokrojona na kawałki na 1 kęs 
  • 10-12 drobnych pomidorków koktajlowych, pokrojone na pół
  • 10-12 marynowanych pieczarek, pokrojone na pół
  • 10-12 czarnych oliwek, pokrojone na pół
  • 4 jajka, pokrojone w ósemki
  • 1 ogórek zielony, okrojony w plasterki
  • 1 pęczek rzodkiewek, pokrojone w plasterki
  • Sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki keczupu
  • 100 ml whisky
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki sosu wymieszać i odstawić do lodówki.
  • Sałatę rozłożyć do miseczek lub na talerze, dodać do niej pozostałe warzyw i wymierzać.
  • Na wierzchu ładnie ułożyć kawałki kurczaka, całość skropić sosem.
  • Podawaj z grzankami z białej bułki.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej