Tradycyjny polski miodownik: sprawdzony przepis na doskonałe ciasto nie tylko na święta
2024-11-25
trudny
90 min
4
Tradycyjny polski miodownik to wyjątkowe ciasto, które choć często kojarzy się ze świętami, świetnie sprawdzi się również na co dzień. Przygotowanie miodownika wymaga nieco więcej pracy, ale jego niepowtarzalny smak wynagradza każdy wysiłek. Wypróbuj ten sprawdzony przepis i zachwyć swoich bliskich!
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki tortowej
- ½ szklanki cukru
- 3 jajka
- 4 łyżki miodu
- ½ kostki margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- Krem:
- 700 ml mleka
- 10 łyżek kaszy manny
- ½ szklanki cukru
- 1 kostka margaryny lub masła
- Polewa:
- 3 łyżki ciemnego kakao
- ½ szklanki brązowego cukru
- 3 łyżki wody
- ½ kostki masła
- Dodatkowo:
- słoik konfitury śliwkowej
- garść orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki na ciasto połącz, wyrób na gładką masę, a następnie podziel na cztery równe części.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij cienko rozwałkowaną jedną porcją ciasta. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i piecz przez 10-15 minut w temperaturze 160˚C (w piekarniku z termoobiegiem) lub w 180˚C (w piekarniku bez termoobiegu). Wystudzone ciasto wyjmij z formy. W ten sam sposób upiecz pozostałe 3 blaty ciasta.
- W 200 ml zimnego mleka rozmieszaj kaszę mannę. Pozostałe pół litra mleka zagotuj z cukrem. Do wrzącego mleka powoli wlewaj kaszę i gotuj, dokładnie mieszając, aż całość zgęstnieje. Następnie odłóż, aż wystygnie. Przykryj naczynie z kaszą folią spożywczą tak, by szczelnie do niego przylegała - unikniesz w ten sposób powstania na wierzchu "kożucha".
- Rozpocznij miksowanie margaryny/masła i po kilku chwilach zacznij dodawać po łyżeczce chłodną masę z kaszy. Produkty muszą się dokładnie połączyć w puszysty krem.
- Wystudzone blaty ciasta smaruj konfiturą ze śliwek i przekładaj kremem.
- Aby przygotować polewę, zagotuj wodę z cukrem, kakao i roztopioną margaryną Palma z Murzynkiem. Gęstą polewą udekoruj wierzch miodownika i posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.
Miód - jakie są jego rodzaje? Właściwości miodów
Zobacz nasze inne przepisy na ciasta z kremem