Tradycyjny polski miodownik: sprawdzony przepis

Tradycyjny polski miodownik: sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Efektowny miodownik wymaga trochę trudu, ale wspaniały smak wynagradza wszelki wysiłek.
trudny
90 min
4

Tradycyjny polski miodownik to doskonałe ciasto, które choć kojarzy nam się ze świętami, można upiec również w dzień powszedni. Przepis na miodownik nie należy do najprostszych, ale jego wspaniały smak wart jest poświęconego czasu. Wypróbuj sprawdzoną recepturę!

 

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • ½ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • ½ kostki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • Krem:
  • 700 ml mleka
  • 10 łyżek kaszy manny
  • ½ szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny lub masła
  •  Polewa:
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 3 łyżki wody
  • ½ kostki masła
  •  Dodatkowo:
  • słoik konfitury śliwkowej
  • garść orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki na ciasto połącz, wyrób na gładką masę, a następnie podziel na cztery równe części. 
  • Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij cienko rozwałkowaną jedną porcją ciasta. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i piecz przez 10-15 minut w temperaturze 160˚C (w piekarniku z termoobiegiem) lub w 180˚C (w piekarniku bez termoobiegu). Wystudzone ciasto wyjmij z formy. W ten sam sposób upiecz pozostałe 3 blaty ciasta. 
  • W 200 ml zimnego mleka rozmieszaj kaszę mannę. Pozostałe pół litra mleka zagotuj z cukrem. Do wrzącego mleka powoli wlewaj kaszę i gotuj, dokładnie mieszając, aż całość zgęstnieje. Następnie odłóż, aż wystygnie.
  • Rozpocznij miksowanie margaryny Palma z Murzynkiem i po kilku chwilach zacznij dodawać po łyżeczce chłodną masę z kaszy. Produkty muszą się dokładnie połączyć w puszysty krem.
  • Wystudzone blaty ciasta smaruj konfiturą ze śliwek i przekładaj kremem. 
  • Aby przygotować polewę, zagotuj wodę z cukrem, kakao i roztopioną margaryną Palma z Murzynkiem. Gęstą polewą udekoruj wierzch miodownika i posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.
Miód - jakie są jego rodzaje? Właściwości miodów

Zobacz nasze inne przepisy na ciasta z kremem

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej