Zalewajka - biedniejsza siostra żurku: łatwy przepis na tanią i sycącą zupę

Zalewajka - biedniejsza siostra żurku: łatwy przepis na tanią i sycącą zupę
Autor: Shutterstock Zalewajkę podaje się z tłuczonymi ziemniakami
łatwy
30 min
4

Zalewajka to biedniejsza siostra żurku. Ta wiejska zupa to po prostu kartoflanka „zalana” oddzielnie ukiszonym zakwasem mącznym, czasem okraszona skwarkami, innym razem zabielona. Zalewajka ma tyle odmian, ile gospodyń ją gotujących.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotować wodę. Do wrzącej wody włożyć boczek, surową cebulę i przyprawy. Gotować 20 minut.
  • W czasie gdy gotuje się smak zalewajki, ugotować w oddzielnym garnku ziemniaki, odcedzić i utłuc. 
  • Wyjąć boczek, zachować. Cebulę wyjąć i wyrzucić.
  • Boczek pokroić w kostkę dodać do zupy. Wlać zakwas, zagotować, zdjąć z ognia, ewentualnie doprawić śmietaną.
  • Podawać z tłuczonymi ziemniakami. Ziemniaki ułożyć na dnie lub brzegu głębokiego talerza i zalać zupą. 
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej