Zalewajka - biedniejsza siostra żurku: łatwy przepis na tanią i sycącą zupę
2022-03-01
łatwy
30 min
4
Zalewajka to biedniejsza siostra żurku. Ta wiejska zupa to po prostu kartoflanka „zalana” oddzielnie ukiszonym zakwasem mącznym, czasem okraszona skwarkami, innym razem zabielona. Zalewajka ma tyle odmian, ile gospodyń ją gotujących.
SKŁADNIKI
- 1,5 l wody
- 150-200 g boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- 3 sztuki ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu
- 0,5 l zakwasu na żur, zobacz: Zakwas na żurek - kiedy nastawić, z czego, jak doprawić?
- 1/2 szklanki śmietany (ewentualnie)
- 10-12 ziemniaków
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotować wodę. Do wrzącej wody włożyć boczek, surową cebulę i przyprawy. Gotować 20 minut.
- W czasie gdy gotuje się smak zalewajki, ugotować w oddzielnym garnku ziemniaki, odcedzić i utłuc.
- Wyjąć boczek, zachować. Cebulę wyjąć i wyrzucić.
- Boczek pokroić w kostkę dodać do zupy. Wlać zakwas, zagotować, zdjąć z ognia, ewentualnie doprawić śmietaną.
- Podawać z tłuczonymi ziemniakami. Ziemniaki ułożyć na dnie lub brzegu głębokiego talerza i zalać zupą.
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?