Zalewajka - biedniejsza siostra żurku: łatwy przepis na tanią i sycącą zupę

2020-12-02
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska Ludmiła Stawska
Zalewajka - biedniejsza siostra żurku: łatwy przepis na tanią i sycącą zupę
Autor: Shutterstock Zalewajkę podaje się z tłuczonymi ziemniakami
łatwy
30 min
4

Zalewajka to biedniejsza siostra żurku. Ta wiejska zupa to po prostu kartoflanka „zalana” oddzielnie ukiszonym zakwasem mącznym, czasem okraszona skwarkami, innym razem zabielona. Zalewajka ma tyle odmian, ile gospodyń ją gotujących.

Składniki

1,5 l wody

150-200 g boczku wędzonego

1 duża cebula

3 sztuki ziela angielskiego

6 ziaren pieprzu

0,5 l zakwasu na żur, zobacz: Zakwas na żurek - kiedy nastawić, z czego, jak doprawić?

1/2 szklanki śmietany (ewentualnie)

10-12 ziemniaków

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zagotować wodę. Do wrzącej wody włożyć boczek, surową cebulę i przyprawy. Gotować 20 minut.

W czasie gdy gotuje się smak zalewajki, ugotować w oddzielnym garnku ziemniaki, odcedzić i utłuc. 

Wyjąć boczek, zachować. Cebulę wyjąć i wyrzucić.

Boczek pokroić w kostkę dodać do zupy. Wlać zakwas, zagotować, zdjąć z ognia, ewentualnie doprawić śmietaną.

Podawać z tłuczonymi ziemniakami. Ziemniaki ułożyć na dnie lub brzegu głębokiego talerza i zalać zupą. 

Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?