Jak zrobić leczo z cukinii - sprawdzony przepis

Anna Shimomura
leczo-z-cukinii.jpg
Autor: Shutterstock Leczo - węgierskie danie, które zachwyci wszystkich smakoszy cukinii.
łatwy
30 min
4

Leczo to proste, jednogarnkowe, węgierskie danie, które smakuje latem i zimą, zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jak zrobić leczo z cukinii? Podajemy dobry przepis.

SKŁADNIKI

  • duża cebula
  • 2 nieduże cukinie
  • duży pomidor (zimą pół puszki pokrojonych pomidorów bez skórki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • zmielona słodka papryka
  • pieprz cayenne
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić na dość szerokie piórka.
  • Cukinię pokroić w półkola.
  • Paprykę pokroić na dość spore kawałki.
  • Marchewki pokroić w plasterki.
  • Pomidora pokroić w drobną kostkę.
  • Czosnek pokroić w plasterki.

    Postawić dość głęboki rondel na ogniu i rozgrzać w nim oliwę.
  • Wrzucić cebulę, marchewkę, paprykę i czosnek.
  • Gdy zmiękną dodać cukinię i pomidora.
  • Posypać solą.
  • Dusić pod przykryciem (można dodać trochę wody).

    Gdy warzywa znacząco zmiękną dodać pieprzu cayenne i słodkiej papryki.
  • Doprawić solą i pieprzem.
  • Podawać z natką pietruszki.
Anna Shimomura