Turecka sałatka z pomidorów i papryki [sprawdzony przepis]

Marta Balko
Turecka sałatka z pomidorów i papryki
Autor: thinkstockphotos.com Sałatka: pomidory, papryka, cebula i mięta - połączenie typowe dla kuchni tureckiej
łatwy
15 min
4

Kuchnia turecka zna wiele ciekawych przepisów na pomidory. Warto je połączyć z innymi warzywami i przygotować smaczną sałatkę. Nasza propozycja to sałatka z pomidorów i papryki z dodatkiem mięty.

SKŁADNIKI

  • 4 dorodne pomidory
  • 4 cebulki dymki
  • 2-3 papryki (najlepiej jasnozielone)
  • 6 listków świeżej mięty
  • sok z półtorej cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory zanurzyć na chwilę we wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą. Zdjąć skórkę, wyciąć miejsca po szypułkach, pokroić pomidory w półplasterki.
  • Dymki obrać z przywiędłych liści, odciąć korzonki. Umyć, osuszyć i pokroić. Umyte, pozbawione gniazd nasiennych papryki pokroić w cienkie paski.
  • Miętę umyć, osuszyć, posiekać. Warzywa wymieszać, dodać miętę. Ukręcić sos z soku z cytryny i oliwy, doprawić do smaku solą, pieprzem, polać nim sałatkę.
Marta Balko