Turecka sałatka z pomidorów i papryki [sprawdzony przepis]

2018-07-04
Marta Balko
Turecka sałatka z pomidorów i papryki
Autor: thinkstockphotos.com Sałatka: pomidory, papryka, cebula i mięta - połączenie typowe dla kuchni tureckiej
łatwy
15 min
4

Kuchnia turecka zna wiele ciekawych przepisów na pomidory. Warto je połączyć z innymi warzywami i przygotować smaczną sałatkę. Nasza propozycja to sałatka z pomidorów i papryki z dodatkiem mięty.

Składniki

4 dorodne pomidory

4 cebulki dymki

2-3 papryki (najlepiej jasnozielone)

6 listków świeżej mięty

sok z półtorej cytryny

4 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pomidory zanurzyć na chwilę we wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą. Zdjąć skórkę, wyciąć miejsca po szypułkach, pokroić pomidory w półplasterki.

Dymki obrać z przywiędłych liści, odciąć korzonki. Umyć, osuszyć i pokroić. Umyte, pozbawione gniazd nasiennych papryki pokroić w cienkie paski.

Miętę umyć, osuszyć, posiekać. Warzywa wymieszać, dodać miętę. Ukręcić sos z soku z cytryny i oliwy, doprawić do smaku solą, pieprzem, polać nim sałatkę.

Marta Balko