Turecka sałatka z pomidorów i papryki [sprawdzony przepis]
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Kuchnia turecka zna wiele ciekawych przepisów na pomidory. Warto je połączyć z innymi warzywami i przygotować smaczną sałatkę. Nasza propozycja to sałatka z pomidorów i papryki z dodatkiem mięty.
SKŁADNIKI
- 4 dorodne pomidory
- 4 cebulki dymki
- 2-3 papryki (najlepiej jasnozielone)
- 6 listków świeżej mięty
- sok z półtorej cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory zanurzyć na chwilę we wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą. Zdjąć skórkę, wyciąć miejsca po szypułkach, pokroić pomidory w półplasterki.
- Dymki obrać z przywiędłych liści, odciąć korzonki. Umyć, osuszyć i pokroić. Umyte, pozbawione gniazd nasiennych papryki pokroić w cienkie paski.
- Miętę umyć, osuszyć, posiekać. Warzywa wymieszać, dodać miętę. Ukręcić sos z soku z cytryny i oliwy, doprawić do smaku solą, pieprzem, polać nim sałatkę.