Pascha wielkanocna z bakaliami

2022-03-28
Pascha wielkanocna z bakaliami
Autor: Shutterstock.com Pascha wielkanocna z bakaliami
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Wypróbuj przepis na paschę wielkanocną z bakaliami, tradycyjny deser z twarogu, jaj i mleka. Pascha wielkanocna podawana jest na zimno, smakiem przypomina nieco sernik. Prawdziwa pascha wielkanocna powinna zawierać dużo rodzynek, migdałów, suszonych moreli i skórki pomarańczowej. Nie obejdzie się także bez świeżej wanilii.

SKŁADNIKI

  • 1 l mleka tłustego
  • 1 kubek śmietany kwaśnej lub zsiadłego mleka
  • 3 jajka
  • Laska wanilii
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła
  • bakalie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka wlej mleko, dodaj mleko zsiadłe lub śmietanę, wbij jajka. Wymieszaj i zagotuj. Trzymaj na niewielkim ogniu do czasu, aż masa się zetnie i ser oddzieli się od serwatki.
  • Durszlak wyłóż gazą albo czystą ściereczką, następnie przelej zawartość garnka. Troszkę serwatki zachowaj. Masę ściśnij dokładnie i zostaw, aż wystygnie.
  • Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj wcześniej przygotowany twaróg i wymieszaj. Dodaj garść pokrojonych bakalii. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do durszlaka wyłożonego szmatką (namoczoną lekko w serwatce), uklep, zawiń i wstaw na noc do lodówki.
  • Kolejnego dnia ostrożnie przełóż masę na talerz. Przed podaniem możesz udekorować bakaliami.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe

Sernik w nowej odsłonie - 12 nowoczesnych przepisów na serniki + bonus