Domowy pumpernikiel: dobry przepis na ciemny chleb

2020-03-31
Domowy pumpernikiel
Autor: Shutterstock Pyszny, domowy pumpernikiel jest trwały i zdrowy.
łatwy
120 min
4

Pumpernikiel, w porównaniu z chlebem pszennym, zawiera więcej błonnika i dłużej zachowuje świeżość. Odpowiada ci jego smak? Zamiast kupować małą paczuszkę pumpernikla w sklepie, w domu możesz upiec dwa okazałe bochenki. Oto przepis na chleb pumpernikiel.

Polecamy też:

Chleb bez drożdży jak z piekarni: najlepszy przepis

Domowy chleb bez zagniatania: tylko 4 składniki!

Weizenbrot: przepis na chleb zimnej fermentacji

Chleb pszenno-żytni na drożdżach w proszku

Przepis na chleb orkiszowy na zakwasie i nie tylko

Składniki

4 łyżki drożdży

1/2 szklanki ciepłej wody

1 łyżka miodu

1 łyżeczka miodu

2 szklanki gorącej wody

2 łyżki ciemnej melasy albo miodu

2 łyżki mąki z pełnego przemiału

2 szklanki mąki żytniej

2 łyżeczki soli

2 łyżki oleju

2 łyżki sproszkowanych ziaren kminku

około 2 szklanek mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Drożdże, ciepłą wodę i miód wymieszaj. Pozostaw na około 10 minut.

Kolejne cztery składniki, czyli gorącą wodę, melasę (albo miód), mąkę z pełnego przemiału oraz mąkę żytnią połącz w drugim naczyniu.

Dodaj masę drożdżową. Zamieszaj. Dorzuć sól, olej, ziarna kminku i tyle mąki, by uzyskać konsystencję miękkiego ciasta.

Dłońmi ugniataj ciasto przez około 10 minut. Przełóż ciasto do miski wysmarowanej olejem.

Wierzch ciasta natłuść. Miskę nakryj. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

Nakłuj ciasto w kilku miejscach, by pozbyło się powietrza i podziel na dwie części. Z każdej uformuj bochenek.

Włóż chlebki do wysmarowanych tłuszczem form. Ponownie zostaw do wyrośnięcia.

Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 60 minut.