Domowy pumpernikiel: dobry przepis na ciemny chleb

Domowy pumpernikiel
Autor: Shutterstock Pyszny, domowy pumpernikiel jest trwały i zdrowy.
łatwy
120 min
4

Pumpernikiel, w porównaniu z chlebem pszennym, zawiera więcej błonnika i dłużej zachowuje świeżość. Odpowiada ci jego smak? Zamiast kupować małą paczuszkę pumpernikla w sklepie, w domu możesz upiec dwa okazałe bochenki. Oto przepis na chleb pumpernikiel.

Polecamy też:

Chleb bez drożdży jak z piekarni: najlepszy przepis

Domowy chleb bez zagniatania: tylko 4 składniki!

Weizenbrot: przepis na chleb zimnej fermentacji

Chleb pszenno-żytni na drożdżach w proszku

Przepis na chleb orkiszowy na zakwasie i nie tylko

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże, ciepłą wodę i miód wymieszaj. Pozostaw na około 10 minut.
  • Kolejne cztery składniki, czyli gorącą wodę, melasę (albo miód), mąkę z pełnego przemiału oraz mąkę żytnią połącz w drugim naczyniu.
  • Dodaj masę drożdżową. Zamieszaj. Dorzuć sól, olej, ziarna kminku i tyle mąki, by uzyskać konsystencję miękkiego ciasta.
  • Dłońmi ugniataj ciasto przez około 10 minut. Przełóż ciasto do miski wysmarowanej olejem.
  • Wierzch ciasta natłuść. Miskę nakryj. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Nakłuj ciasto w kilku miejscach, by pozbyło się powietrza i podziel na dwie części. Z każdej uformuj bochenek.
  • Włóż chlebki do wysmarowanych tłuszczem form. Ponownie zostaw do wyrośnięcia.
  • Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 60 minut.