Domowy pumpernikiel: dobry przepis na ciemny chleb
2021-03-31
łatwy
120 min
4
Pumpernikiel, w porównaniu z chlebem pszennym, zawiera więcej błonnika i dłużej zachowuje świeżość. Odpowiada ci jego smak? Zamiast kupować małą paczuszkę pumpernikla w sklepie, w domu możesz upiec dwa okazałe bochenki. Oto przepis na chleb pumpernikiel.
Polecamy też:
Chleb bez drożdży jak z piekarni: najlepszy przepis
Domowy chleb bez zagniatania: tylko 4 składniki!
Weizenbrot: przepis na chleb zimnej fermentacji
Chleb pszenno-żytni na drożdżach w proszku
Przepis na chleb orkiszowy na zakwasie i nie tylko
Chleb z mąki z pełnego przemiału z marchwią
Domowy chleb z topinamburu z czarnuszką
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 łyżki drożdży
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka miodu
- 2 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki ciemnej melasy albo miodu
- 2 łyżki mąki z pełnego przemiału
- 2 szklanki mąki żytniej
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sproszkowanych ziaren kminku
- około 2 szklanek mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże, ciepłą wodę i miód wymieszaj. Pozostaw na około 10 minut.
- Kolejne cztery składniki, czyli gorącą wodę, melasę (albo miód), mąkę z pełnego przemiału oraz mąkę żytnią połącz w drugim naczyniu.
- Dodaj masę drożdżową. Zamieszaj. Dorzuć sól, olej, ziarna kminku i tyle mąki, by uzyskać konsystencję miękkiego ciasta.
- Dłońmi ugniataj ciasto przez około 10 minut. Przełóż ciasto do miski wysmarowanej olejem.
- Wierzch ciasta natłuść. Miskę nakryj. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Nakłuj ciasto w kilku miejscach, by pozbyło się powietrza i podziel na dwie części. Z każdej uformuj bochenek.
- Włóż chlebki do wysmarowanych tłuszczem form. Ponownie zostaw do wyrośnięcia.
- Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 60 minut.