Domowy chleb bez zagniatania: tylko 4 składniki!

Domowy chleb bez zagniatania: tylko 4 składniki!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Z tym przepisem krok po kroku samodzielnie upieczesz chleb i to bez zagniatania. W tym szybkim i łatwym przepisie na ciasto chlebowe wykorzystasz tylko cztery składniki. Domowy chleb bez zagniatani, bez wyrabiania, smakuje jak z piekarni. 

Składniki

  • 3 szklanki mąki pełnoziarnistej

  • 1 3/4 łyżeczki grubej soli

  • 1/2 łyżeczki aktywnych drożdży suchych (lub drożdży instant)

  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i drożdże. Wlej ciepłą wodę i mieszaj drewnianą łyżką, aż mąka wchłonie płyn. Ciasto będzie lepkie, ale takie musi być!

  • Przykryj miskę folią i pozostaw na blacie, w temperaturze pokojowej, przez 6–15 godzin (najlepiej zrobić to rano, żeby upiec chleb na kolację, albo wieczorem i upiec rano).

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C.

  • Mąką oprósz dłonie i powierzchnię roboczą, wyłóż ciasto. Uformuj ciasto w kulę, najlepiej jak potrafisz. Ciasto przełóż na papier do pieczenia i ponownie przykryj folią.

  • Żeliwny lub emaliowany garnek stalowy z pokrywką wstaw do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Jeśli nie masz takiego garnka, to po prostu wstaw blachę. 

  • Gdy garnek będzie gorący, wyjmij go z piekarnika. Zdejmij plastikową folię z kulki ciasta i ostrożnie przenieś ciasto razem z papierem do gorącego garnka. Przykryj pokrywką i włóż garnek do piekarnika. Piecz przez 30 minut.

  • Po 30 minutach zdejmij pokrywkę z garnka i kontynuuj pieczenie bez przykrycia przez 12-15 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.

  • Chleb przechowuj w otwartej papierowej torbie, aby ciasto było chrupiące.

  • Chleb zachowuje świeżość przez około 1 tydzień.

  • Pieczone (i schłodzone) bochenki chleba można mrozić do 3 miesięcy.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: 

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,9