Zupa z jabłek i gruszek: jesienny zdrowy przysmak
2021-04-01
łatwy
25 min
4
Jabłka i gruszki nie kojarzą nam się ze składnikami zupy, a szkoda. Warto przełamać schemat i wypróbować nasz przepis na zupę jabłkowo-gruszkową.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg jabłek
- 1/2 kg gruszek
- 5-6 szklanek wody
- 5 łyżek cukru
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki śmietany
- goździki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka i gruszki obieramy, kroimy w ósemki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Gotujemy z goździkami.
- Po ugotowaniu miksujemy, słodzimy, zagotowujemy zagęszczając mąką, dodajemy śmietanę.
- Podajemy na zimno lub na gorąco z grzankami i kawałkami owoców.