Zupa z jabłek i gruszek: jesienny zdrowy przysmak

zupa-z-jablek-i-gruszek-jesienny-zdrowy-przysmak.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zupa jabłkowo-gruszkowa to przysmak dla miłośników zup o łagodnym słodkawym smaku
łatwy
25 min
4

Jabłka i gruszki nie kojarzą nam się ze składnikami zupy, a szkoda. Warto przełamać schemat i wypróbować nasz przepis na zupę jabłkowo-gruszkową.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg jabłek
  • 1/2 kg gruszek
  • 5-6 szklanek wody
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki śmietany
  • goździki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka i gruszki obieramy, kroimy w ósemki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Gotujemy z goździkami.
  • Po ugotowaniu miksujemy, słodzimy, zagotowujemy zagęszczając mąką, dodajemy śmietanę.
  • Podajemy na zimno lub na gorąco z grzankami i kawałkami owoców.