Sałatka gyros mieszana – klasyka w zaskakującej odsłonie! Sprawdzony przepis na sałatkę, która zawsze robi wrażenie

Sałatka gyros mieszana to uwielbiana klasyka w nowej wersji. Zamiast tradycyjnej formy warstwowej, coraz większą popularnością cieszy się wersja mieszana. Przepis jest podobny do klasycznego, ale dzięki innej formie zyskuje odmienny smak. Pyszna i prosta – koniecznie wypróbuj ten wariant sałatki z kurczakiem gyros!
Z czego zrobić sałatkę gyros mieszaną?
Sałatka z kurczakiem doprawionym przyprawą gyros to mnóstwo pysznych składników. Aromatyczna i soczysta pierś kurczaka pysznie łączy się z czerwoną papryką, cebulą, kapustą pekińską i ogórkami konserwowymi. Jest tu również kukurydza. Wszystkie składniki scala aksamitny sos majonezowy z dodatkiem ketchupu.
Jak zrobić sałatkę gyros?
Sałatkę robi się w kilku prostych krokach. Najpierw należy usmażyć kurczaka, który wcześniej został zamarynowany w przyprawie gyros i w oleju. Pokrojone warzywa miesza się z kurczakiem i sosem. Sałatkę można podawać.
Sałatka gyros mieszana – przepis
- Przepis na sałatkę z kurczakiem gyros robi się bardzo szybko.
- Na liście składników znajdują produkty, które są w sklepach przez cały rok.
- To szybka sałatka z kurczakiem. Kiedy mięso się marynuje, można pokroić warzywa.
- Smak sałatki zaostrzy dodatek papryczki chili.
- Ciekawym dodatkiem są pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki.
- Sos wzbogacą drobno posiekane świeże zioła.
- Kapustę pekińską można zamienić na sałatę karbowaną.
- Do sałatki można podać chrupiące grzanki, ciepłe tosty lub bagietkę.
- Sałatka pysznie smakuje zawinięta w chlebek pita. Taka wersja to pomysł na jedzenie na wynos.
SKŁADNIKI
- 500 g piersi kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 5 ogórków konserwowych
- 1 mała puszka kukurydzy
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki przyprawy do gyrosa
- 2 łyżki oleju
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Wsypać przyprawę do gyrosa i wlać olej. Dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut.
- W miseczce wymieszać majonez z ketchupem. Doprawić pieprzem. Odstawić.
- Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę i ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Kapustę pekińską poszatkować.
- Rozgrzać patelnię i smażyć na niej kurczaka, aż zacznie się rumienić. Często mieszać. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Do dużej miski przełożyć pokrojone warzywa i kurczaka. Wlać sos i dokładnie wymieszać.
- Podawać od razu lub wstawić do lodówki na 30 minut.