Sałatka gyros mieszana. Prosty przepis na znaną sałatkę w nowej odsłonie

sałatka gyros mieszana
Autor: Shutterstock
łatwy
50 min
4

Sałatka gyros mieszana to znane i lubiane danie. Jednak do tej pory serwowano je w formie warstwowej. Obecnie niesamowitą popularność zdobywa sałatka w wersji mieszanej. Przepis jest bardzo podobny do tradycyjnego. Sałatka z kurczakiem gyros mieszana smakuje nieco inaczej, ale jest równie pyszna, dlatego warto sprawdzić ten przepis.

Z czego zrobić sałatkę gyros mieszaną?

Sałatka z kurczakiem doprawionym przyprawą gyros to mnóstwo pysznych składników. Aromatyczna i soczysta pierś kurczaka pysznie łączy się z czerwoną papryką, cebulą, kapustą pekińską i ogórkami konserwowymi. Jest tu również kukurydza. Wszystkie składniki scala aksamitny sos majonezowy z dodatkiem ketchupu.

Jak zrobić sałatkę gyros?

Sałatkę robi się w kilku prostych krokach. Najpierw należy usmażyć kurczaka, który wcześniej został zamarynowany w przyprawie gyros i w oleju. Pokrojone warzywa miesza się z kurczakiem i sosem. Sałatkę można podawać.

Sałatka gyros mieszana – przepis

  • Przepis na sałatkę z kurczakiem gyros robi się bardzo szybko.
  • Na liście składników znajdują produkty, które są w sklepach przez cały rok.
  • To szybka sałatka z kurczakiem. Kiedy mięso się marynuje, można pokroić warzywa.
  • Smak sałatki zaostrzy dodatek papryczki chili.
  • Ciekawym dodatkiem są pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki.
  • Sos wzbogacą drobno posiekane świeże zioła.
  • Kapustę pekińską można zamienić na sałatę karbowaną.  
  • Do sałatki można podać chrupiące grzanki, ciepłe tosty lub bagietkę.
  • Sałatka pysznie smakuje zawinięta w chlebek pita. Taka wersja to pomysł na jedzenie na wynos.

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Wsypać przyprawę do gyrosa i wlać olej. Dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut.
  • W miseczce wymieszać majonez z ketchupem. Doprawić pieprzem. Odstawić.
  • Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę i ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Kapustę pekińską poszatkować.
  • Rozgrzać patelnię i smażyć na niej kurczaka, aż zacznie się rumienić. Często mieszać. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Do dużej miski przełożyć pokrojone warzywa i kurczaka. Wlać sos i dokładnie wymieszać.
  • Podawać od razu lub wstawić do lodówki na 30 minut.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej