To najlepsze ciasto z makiem na Boże Narodzenie. Idealne zamiast makowca i o wiele smaczniejsze
Jednym z klasycznych ciast na Boże Narodzenie jest makowiec. W tym roku zamiast tego tradycyjnego wypieku warto sprawdzić pyszne ciasto pomarańczowe z makiem, które oczaruje smakiem i aromatem całą rodzinę. Zawsze się udaje, jest puszyste, wilgotne i nie kruszy się. Zobaczcie, jak łatwo możecie przygotować najlepsze ciasto z makiem wzbogacone sokiem i skórką pomarańczową.
i
Dieta wegetariańska
Co dodać do ciasta z makiem, żeby było wilgotne i puszyste?
Obłędne ciasto drożdżowe z dodatkiem maku smakuje wybornie. Zawsze się udaje, jest wilgotne i zachwyca puszystą konsystencją. To dzięki odpowiednio dobranym składnikom. Sekretnymi produktami są jogurt grecki i sok pomarańczowy. Oba składniki sprawiają, że ciasto makowe pięknie wyrasta, jest wilgotne i ma głęboki smak. Nie kruszy się i dłużej zachowuje świeżość.
Ciasto makowe z pomarańczową nutą robi się z łatwo dostępnych składników, które właśnie teraz można kupić w dobrych cenach. Są dostępne i w większych, i w mniejszych sklepach spożywczych. Co jest więc potrzebne, aby upiec to znakomite ciasto pomarańczowe z makiem?
- składniki suche – mąka pszenna, cukier, drożdże instant, szczypta soli
- składniki mokre – jajko, masło, jogurt grecki
- dodatki – masa makowa, sok i otarta skórka z pomarańczy
Jak zrobić pomarańczowe ciasto z makiem?
Przepis na świąteczne ciasto z dodatkiem maku i pomarańczy nie jest trudny. Warto pamiętać, że na przygotowanie trzeba mieć trochę więcej czasu. Robi się je na bazie ciasta drożdżowego, które ma swoje wymagania. Składniki, które przechowuje się w lodówce, należy wcześniej wyjąć i odstawić, aby nabrały temperatury pokojowej. Ciasto powinno wyrastać około półtorej godziny. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Jak więc robi się wyborne pomarańczowe ciasto z makiem? Ten przepyszny słodki wypiek na Boże Narodzenie jest łatwy. W tym roku na pewno stanie się gwiazdą wśród świątecznych przysmaków.
- 1. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia
- 2. krok – rozwałkowanie ciasta drożdżowego i nałożenie masy makowej
- 3. krok – uformowanie ciasta makowego i przełożenie do formy
- 4. krok – upieczenie pomarańczowego ciasta z makiem w piekarniku
Jak długo piec pomarańczowe ciasto drożdżowe z makiem?
Pełne smaku i wilgotne ciasto pomarańczowe z makiem to doskonały deser na święta Bożego Narodzenia, który zastąpi tradycyjny makowiec. Ciasto piecze się w piekarniku. Należy go wcześniej nagrzać do 180 stopni C. Formę wstawia się do gorącego pieca. Czas pieczenia wynosi 40 minut. Najlepiej sprawdzić to za pomocą patyczka. Jeżeli będzie suchy, ciasto z masą makową i pomarańczą można wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Kiedy świąteczny wypiek całkowicie ostygnie, można udekorować go lukrem cytrynowym lub polewą czekoladową.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej
- 250 g masy makowej
- 100 g jogurtu greckiego
- 50 g roztopionego masła
- 60 g cukru
- 60 ml soku z pomarańczy
- 7 g suchych drożdży
- 1 jajko
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 1 szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki wlać sok pomarańczowy i jogurt grecki. Dodać roztopione masło i wbić jajko. Dokładnie wymieszać.
- Do dużej miski wsypać mąkę, suche drożdże, skórkę pomarańczową i sól. Wlać mokre składniki i wymieszać, a następnie wyrobić jednolite ciasto.
- Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 90 minut.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt o długości formy do pieczenia.
- Równomiernie wyłożyć masę makową, zostawiając około 1 cm marginesu z każdej strony. Złożyć na zakładkę o szerokości formy. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser z okazji świąt Bożego Narodzenia.