To najlepsze ciasto z makiem na Boże Narodzenie. Idealne zamiast makowca i o wiele smaczniejsze

2025-12-17 10:35

Jednym z klasycznych ciast na Boże Narodzenie jest makowiec. W tym roku zamiast tego tradycyjnego wypieku warto sprawdzić pyszne ciasto pomarańczowe z makiem, które oczaruje smakiem i aromatem całą rodzinę. Zawsze się udaje, jest puszyste, wilgotne i nie kruszy się. Zobaczcie, jak łatwo możecie przygotować najlepsze ciasto z makiem wzbogacone sokiem i skórką pomarańczową.

pomarańczowe ciasto z makiem

i

Autor: Teresa Kasprzycka/ Shutterstock Nie piecz makowca na Boże Narodzenie. Wybierz to pyszne ciasto z makiem i egzotycznym dodatkiem.
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Co dodać do ciasta z makiem, żeby było wilgotne i puszyste?

Obłędne ciasto drożdżowe z dodatkiem maku smakuje wybornie. Zawsze się udaje, jest wilgotne i zachwyca puszystą konsystencją. To dzięki odpowiednio dobranym składnikom. Sekretnymi produktami są jogurt grecki i sok pomarańczowy. Oba składniki sprawiają, że ciasto makowe pięknie wyrasta, jest wilgotne i ma głęboki smak. Nie kruszy się i dłużej zachowuje świeżość.

Ciasto makowe z pomarańczową nutą robi się z łatwo dostępnych składników, które właśnie teraz można kupić w dobrych cenach. Są dostępne i w większych, i w mniejszych sklepach spożywczych. Co jest więc potrzebne, aby upiec to znakomite ciasto pomarańczowe z makiem?

  • składniki suche – mąka pszenna, cukier, drożdże instant, szczypta soli
  • składniki mokre – jajko, masło, jogurt grecki
  • dodatki – masa makowa, sok i otarta skórka z pomarańczy

Jak zrobić pomarańczowe ciasto z makiem?

Przepis na świąteczne ciasto z dodatkiem maku i pomarańczy nie jest trudny. Warto pamiętać, że na przygotowanie trzeba mieć trochę więcej czasu. Robi się je na bazie ciasta drożdżowego, które ma swoje wymagania. Składniki, które przechowuje się w lodówce, należy wcześniej wyjąć i odstawić, aby nabrały temperatury pokojowej. Ciasto powinno wyrastać około półtorej godziny. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

Jak więc robi się wyborne pomarańczowe ciasto z makiem? Ten przepyszny słodki wypiek na Boże Narodzenie jest łatwy. W tym roku na pewno stanie się gwiazdą wśród świątecznych przysmaków.

  • 1. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia
  • 2. krok – rozwałkowanie ciasta drożdżowego i nałożenie masy makowej
  • 3. krok – uformowanie ciasta makowego i przełożenie do formy
  • 4. krok – upieczenie pomarańczowego ciasta z makiem w piekarniku

Jak długo piec pomarańczowe ciasto drożdżowe z makiem?

Pełne smaku i wilgotne ciasto pomarańczowe z makiem to doskonały deser na święta Bożego Narodzenia, który zastąpi tradycyjny makowiec. Ciasto piecze się w piekarniku. Należy go wcześniej nagrzać do 180 stopni C. Formę wstawia się do gorącego pieca. Czas pieczenia wynosi 40 minut. Najlepiej sprawdzić to za pomocą patyczka. Jeżeli będzie suchy, ciasto z masą makową i pomarańczą można wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Kiedy świąteczny wypiek całkowicie ostygnie, można udekorować go lukrem cytrynowym lub polewą czekoladową.

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g masy makowej
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 50 g roztopionego masła
  • 60 g cukru
  • 60 ml soku z pomarańczy
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 jajko
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1 szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki wlać sok pomarańczowy i jogurt grecki. Dodać roztopione masło i wbić jajko. Dokładnie wymieszać.
  • Do dużej miski wsypać mąkę, suche drożdże, skórkę pomarańczową i sól. Wlać mokre składniki i wymieszać, a następnie wyrobić jednolite ciasto.
  • Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 90 minut.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt o długości formy do pieczenia.
  • Równomiernie wyłożyć masę makową, zostawiając około 1 cm marginesu z każdej strony. Złożyć na zakładkę o szerokości formy. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser z okazji świąt Bożego Narodzenia.
Dlaczego warto jeść pomarańcze?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...