Rolada kokosowo-czekoladowa czyli zrolowane BOUNTY bez pieczenia
2022-05-12
łatwy
40 min
12
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Ta rolada zachwyci i domowników, i gości. Takie zrolowane, samodzielnie przygotowane BOUNTY jest mocno kokosowe, pysznie czekoladowe i nie wymaga pieczenia. Hit na imprezę i do popołudniowej kawy.
SKŁADNIKI
- 300g herbatników
- 2 łyżeczki kakao
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka cukru pudru
- 150 g masła
- gorąca woda
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni. Gdy zaczną mocno pachnieć przełożyć do miski, dodać cukier puder oraz masło (bez 1 łyżki), wymieszać i dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
- Cukier zalać gorąca wodą w takiej ilości, aby go całkowicie zakryła i mieszać aż się całkowicie rozpuści i powstanie gęsty syrop.
- Herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać dokładnie z kakao, dodać łyżkę masła i syrop cukrowy, zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 1/2 cm.
- Rozwałkowane ciasto posmarować masą kokosową i zwinąć w roladę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 3h.
Beszamel - kakao