Rolada kokosowo-czekoladowa czyli zrolowane BOUNTY bez pieczenia

2020-03-05
Rolada kokosowo-czekoladowa czyli zrolowane BOUNTY
Autor: Shutterstock Rolada Bounty to pyszny i łatwy w przygotowaniu deser.
łatwy
40 min
4

Ta rolada zachwyci i domowników i gości. Takie zrolowane, samodzielnie przygotowane BOUNTY jest mocno kokosowe, pysznie czekoladowe i nie wymaga pieczenia. Hit na imprezę i do popołudniowej kawy.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

300g herbatników

2 łyżeczki kakao

1/2 szklanki drobnego cukru

2 szklanki wiórków kokosowych

1 szklanka cukru pudru

150 g masła

gorąca woda

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni. Gdy zaczną mocno pachnieć przełożyć do miski, dodać cukier puder oraz masło (bez 1 łyżki), wymieszać i dokładnie wyrobić na jednolitą masę.

Cukier zalać gorąca wodą w takiej ilości, aby go całkowicie zakryła i mieszać aż się całkowicie rozpuści i powstanie gęsty syrop.

Herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać dokładnie z kakao, dodać łyżkę masła i syrop cukrowy, zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 1/2 cm.

Rozwałkowane ciasto posmarować masą kokosową i zwinąć w roladę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 3h.