Rolada kokosowo-czekoladowa czyli zrolowane BOUNTY bez pieczenia

Rolada bounty
Autor: Shutteratock Rolada Bounty to pyszny i łatwy w przygotowaniu deser.
łatwy
40 min
12

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Ta rolada zachwyci i domowników, i gości. Takie zrolowane, samodzielnie przygotowane BOUNTY jest mocno kokosowe, pysznie czekoladowe i nie wymaga pieczenia. Hit na imprezę i do popołudniowej kawy.

SKŁADNIKI

  • 300g herbatników
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 150 g masła
  • gorąca woda

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni. Gdy zaczną mocno pachnieć przełożyć do miski, dodać cukier puder oraz masło (bez 1 łyżki), wymieszać i dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
  • Cukier zalać gorąca wodą w takiej ilości, aby go całkowicie zakryła i mieszać aż się całkowicie rozpuści i powstanie gęsty syrop.
  • Herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać dokładnie z kakao, dodać łyżkę masła i syrop cukrowy, zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 1/2 cm.
  • Rozwałkowane ciasto posmarować masą kokosową i zwinąć w roladę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 3h.
Beszamel - kakao

Galeria: Ciasta bez pieczenia - pyszne desery na herbatnikach

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej