Przetwory we wrześniu: co na zimę przygotować we wrześniu [ściąga]

2021-09-01 6:17

Wrzesień to bogactwo warzyw i owoców. Oraz grzybów. Czekaliśmy na to cały rok. Pora zakasać rękawy i robić domowe przetwory na zimę. Lato rozlać w słoiki, flasze i butle, niech się pieni i burzy. 

Przetwory we wrześniu: co na zimę przygotować we wrześniu [ściąga]
Autor: thinkstockphotos.com Na wrzesień przypada szczyt sezonu na domowe przetwory. 

Spis treści

  1. Przetwory z owoców
  2. Wina owocowe i gronowe
  3. Nalewki owocowe
  4. Przetwory z warzyw
  5. Przetwory z grzybów

Dojrzewają już owoce jarzębiny, derenia, borówki i żurawiny. Bez konfitur, marmolad, dżemów i galaretek z tych owoców trudno sobie wyobrazić tradycyjną polską kuchnię. Jabłka proszą się by je wyciskać, przecierać i smażyć, zamienić w słodkie musy i pikantne sosy. Wrześniowe gruszki pysznią się i zachęcają do marynowania na słodko i na ostro. Nie możemy zapomnieć o warzywach. Doczekaliśmy się pierwszej dyni, dorodnych buraków i marchwi, pełnych animuszu rzepy, rzodkwi i brukwi. Trzeba je marynować, kisić i pasteryzować. Jeśli jednak nie pociągają was konfitury i marynaty, zachowajcie lato w domowych winach i nalewkach, by zimą cieszyć się nimi w towarzystwie bliskich i przyjaciół. Nastał czas przetworów, do dzieła! 

Przetwory z owoców

Wrzesień do końcówka sezonu na przetwory z późnych malin, jeżyn i borówki amerykańskiej. Konfitury i dżemy malinowe zawsze cieszą się wielkim powodzeniem. 

Na malinowe dżemy, konfitury i soki najlepiej nadają się odmiany purpurowe i czerwone, wyjątkowo słodkie i soczyste. Dzięki wysokiej zawartości naturalnych cukrów w owocach maliny, do przetworów używa się mniej cukru. Maliny nadają się również na słodkie nalewki i likiery oraz do domowej produkcji wina.

Konfitura z malin

Domowa konfitura z malin bez żelfixu

Sok z malin: jak zrobić?

Wyciskany sok z malin 

Jeżyny są wyjątkowo aromatyczne, a ich głęboka czarna barwa przyciąga wzrok. W smaku są bardzo słodkie z odrobiną cierpkiej nuty. Dżemy i konfitury z jeżyny są wysoko cenione przez smakoszy. Doskonała jest także nalewka na jeżynach, zachowująca wiele właściwości zdrowotnych jeżyny

Konfitury z jeżyn: jak zrobić, ile cukru dodać?

Dżem z jeżyn

Galaretka jeżynowo-jabłkowa: przepis na przetwory z owoców

Sok z jeżyn

Z borówki amerykańskiej można zrobić wszystko, zarówno słodkie dżemy, jak i wytrawne dodatki do mięs. 

Dżem z borówki amerykańskiej

Borówka amerykańska z whisky: przepis na sos do dań grilowych

We wrześniu kończy się zbiór owoców czarnego bzu, cenionego za swoje właściwości bakteriobójcze. Dlatego warto włączyć do swojej diety przetwory z czarnego bzu: powidełka i soki. 

Przepis na syrop z czarnego bzu

Sok z owoców czarnego bzu

Leczniczy przecier z czarnego bzu

W wrześniu dojrzewa borówka brusznica oraz żurawina błotna. Bez obu tych dżemów trudno wyobrazić sobie tradycyjne polskie dania pieczone: kaczkę i gęś. Borówka i żurawina świetnie pasują również do wieprzowiny. Nie może zatem ani borówki, ani żurawiny zabraknąć na świątecznym stole. 

Żurawina a borówki - czym się różnią? Różnice w smaku i wyglądzie

Borówka brusznica, zwana również borówką czerwoną ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Drobne czerwone owoce borówki przesmażone z cukrem są niezastąpionym dodatkiem do ciemnych mięs i dziczyzny. Robi się z nich galaretki i w połączeniu z gruszką dżemy, które są podstawą słynnego sosu Cumberland.

Jak zrobić konfiturę z borówek?

Borówki do mięsa

Żurawina ma wiele zalet zdrowotnych, przetwory z niej powinno się jeść w profilaktyce infekcji pęcherza moczowego, ale przede wszystkim ma intensywny smak i aromat wysoko ceniony przez smakoszy. 

Żurawina z jabłkami: pyszna konfitura z żurawiny do mięs

Żurawina: pikantny dżem żurawinowo-musztardowy

Suszona żurawina: jak ususzyć żurawinę w domu?

W ten ciepły wrześniowy czas zaczyna się zbiór owoców jarzębiny. Surowe owoce są niejadalne. Ale po przemrożeniu (w zamrażalniku) lub blanszowaniu (zanurzeniu na chwilę we wrzątku) tracą swoją gorycz i doskonale nadają się na konfitury i powidełka. 

Dżem z jarzębiny

Dżem jarzębinowy z jabłkami i gruszkami

Wytrawna konfitura z jarzębiny do mięs

We wrześniu dojrzewa także dereń

Dereń jadalny: kompot z derenia na zimę

Konfitura z derenia: klasyczny przepis

Przetwory z derenia: dżem dereniowy z jabłkami

Wrzesień obfituje w owoce pestkowców: brzoskwinie, nektaryny i popularne węgierki. Brzoskwinie i nektaryny warto zawekować w słodkim syropie, aby później wykorzystać do ciast i deserów. 

Co zrobić z brzoskwiń? Przetwory z brzoskwiń na zimę - PRZEPISY

Brzoskwinie w syropie [jak z puszki]

Brzoskwinie w alkoholu - wykwintny dodatek do deserów

Wrzesień to przede wszystkim dobry czas na przygotowanie dżemów i powideł ze śliwek. Przy obfitości owoców, warto także pokusić się o własnoręczne przygotowaniu suszu śliwkowego. 

Podpowiadamy: Przetwory ze śliwek - jakie śliwki do marynaty, jakie na powidła, a jakie do suszenia?

Powidła śliwkowe z cynamonem: dobry przepis

Węgierki: śliwki w occie [PRZEPIS] Jak przyrządzić, ile octu dodać?

Jak suszyć śliwki? Domowy sposób

We wrześniu możemy oczekiwać wysypu wszelkich odmian jabłek. Można z nich zrobić dżemy do kanapek, przeciery do naleśników lub nadzienie do szarlotki. 

Podpowiadamy: Jakie są najlepsze odmiany jabłek? [PRZEWODNIK]

Kompot z jabłek na zimę

Mus z jabłek na zimę - do ciast, deserów i naleśników

Chutney z jabłek: przepis na wykwintny chutney jabłkowy

Keczup jabłkowy: przepis na domowy ketchup z jabłkami

W sezonie na jabłka można także przygotować własny susz do użytku domowego: na kompoty lub jako dodatek aromatyzujący do pieczeni wieprzowej (suszone jabłka rozpuszczą się w sosie podczas pieczenia i nadadzą mięsu delikatny smak i aromat). Suszona jabłka to także zdrowe chipsy.

Suszenie jabłek: jak zrobić jabłka suszone w domu?

Z poobijanych jabłek warto zrobić ocet, który jest cenioną przyprawą i podstawą octów leczniczych.

Ocet jabłkowy - sposób na odchudzanie! Właściwości octu jabłkowego +[VIDEO]

We wrześniu dojrzewają miniaturowi kuzyni jabłek - rajskie jabłuszka.

Rajskie jabłuszka: konfitura z rajskich jabłek [przepis]

Wrzesień upływa nam pod znakiem gruszki. Gruszka jest wdzięcznym owocem, który można zachować w słodkim syropie i wykorzystać do deserów. Polski stół odświętny byłby pusty bez gruszek w słodkiej marynacie octowej, które idealnie pasują do pieczeni wieprzowej. Trudno też wyobrazić sobie odświętny stół bez kompotu z suszu gruszkowego. Taki kompot jest nie tylko smaczny, ale bardzo zdrowy. Dlatego warto suszyć gruszki, aby kompot znalazł się na stałe w rodzinnym jadłospisie.

Kompot z gruszek w słoikach

Dżem gruszkowy do mięs

Gruszki marynowane w occie

Suszone gruszki na kompot: jak suszyć gruszki?

Do łask powracają przetwory z pigwy zwyczajnej, w owoce której obfituje wrzesień. Ten dorodny owoc w przetworach zyskuje nowy, zaskakująco pyszny smak i aromat. 

Jak robić przetwory z pigwy?

Pigwa w słoikach: kompot z pigwy na zimę

Dżem z pigwy i jabłek: podajemy dobry przepis

Krajowe winogrona dojrzewają we wrześniu. Są doskonałe na galaretki, dżemy i soki.

Galaretka z winogron - przepis. Jak zrobić galaretkę z winogron?

Dżem z winogron, jabłek i orzechów - sprawdzony przepis

Więcej o właściwościach zdrowotnych wrześniowych owoców:

Owoce w służbie mózgu: 5 owoców, które wspomagają pracę twojego mózgu

Wina owocowe i gronowe

Wrzesień to czas na wino domowe. W porze dojrzewania śliwek, jabłek, gruszy i pigwy warto nastawić wino. Wrzesień to przede wszystkim czas wyciskania moszczu winnego i nastawiania win gronowych. 

Radzimy: Domowe wino owocowe: jak zrobić? Składniki i przepis

Wszyscy dorośli mogą cieszyć się walorami domowego wina z owoców czarnego bzu, które w niczym nie ustępuje winom gronowym.

Wino z bzu czarnego

Na wino owocowe nadają się również śliwki.

Wino śliwkowe

Często pytacie, jak zrobić domowe wino z jabłek? Bardzo łatwo. Jabłka to jedne z najwdzięczniejszych owoców. Spróbujcie również domowego cydru jabłkowego.

Jak zrobić domowe wino z jabłek?

Jak zrobić cydr? Przepis na jabłkowe piwo

Dobre wino otrzymuje się z gruszek. Dodatek rodzynek czyni z tego wina bardzo szlachetny trunek, podobny do białych muskatów.

Domowe wino z gruszek i rodzynek

Choć przywykliśmy do jarzębiaków (nalewek na jarzębinie), to równie wyśmienite jest wino z owoców jarzębiny. Warto wypróbować, jeśli macie dostęp do dorodnego jarzębu.

Jarzębina: wino z owoców jarzębiny

Najwyżej cenione jest wino gronowe. Ostatnio temperatury lata są wyższe, dzięki czemu polskie winogrona mają więcej cukrów i świetnie nadają na domowe wina

Jak zrobić wino z polskich winogron [PORADNIK + PRZEPIS]

Domowe wino: jak zlewać i butelkować wino?

Jak klarować domowe wino? Co zrobić, żeby wino nie było mętne?

Wino można zrobić także z warzyw o dużej zawartości naturalnych cukrów.

Wino z buraków: przepis na wino warzywne domowej roboty

Jak zrobić wino z dyni? Dokonały przepis

Wino z ziemniaków z pomarańczą i imbirem

Nalewki owocowe

Owocom jagodowym (borówce amerykańskiej, borówce czerwonej, żurawinie) warto poświęcić odrobinę czasu i przygotować wyborne domowe nalewki. 

Późne odmiany malin są szczególnie aromatyczne.

Nalewka z malin na spirytusie i wódce

Przepis na malinówkę z miodem

Likier malinowy

Nieomal do połowy września trwa zbiór jeżyn. Te pachnące, nieco cierpkie kuzynki maliny doskonale nadają się na nalewki i likiery.

Nalewka z jeżyn - tradycyjny przepis

Nalewka z jeżyn: lecznicza i pyszna

Likier z jeżyn

Bardzo smaczne są wszelkie śliwówki - nalewki na śliwkach. Przygotowaliśmy dla was przepis na słoneczną brzoskwiniówkę i bardzo łatwą śliwówkę z koniakiem. Obie uświetnią każdą rodzinną uroczystość.

Brzoskwiniówka: nalewka z brzoskwiń

Śliwki węgierki: nalewka z węgierek. Przepis na śliwówkę z koniakiem

Również gruszka, w której słodkie i soczyste odmiany obfituje wrzesień, doskonale nadaje się na nalewki, zwane gruszkówkami. 

Jak zrobić nalewkę z gruszek? Przepis

Gruszkówka, nalewka z gruszek na wódce i spirytusie

Gruszkówka z cynamonem

Nie można także zapomnieć o szlachetnej pigwówce. Polecamy ją koneserom nalewek. 

Nalewka z pigwy na spirytusie - przepis na pigwówkę

Nalewka z pigwy z miodem: przepis na miodową pigwówkę

Likier z pigwy: przepis na likier pigwowy z koniakiem

Metody pasteryzacji przetworów

Przetwory z warzyw

Wrzesień do czas dorodnych, napakowanych witaminami i mikroelementami warzyw. O tej porze roku stężenie dobroczynnych dla naszego organizmu związków jest najwyższy. Także ilość skrobi (cukrów złożonych) jest najwyższa. Natomiast we wrześniu ceny warzyw są najniższe. Warto zatem robić przetwory i gromadzić warzywne plony w spiżarni. 

To ostatnie chwile na zimowe przetwory z warzyw liściastych i ziół: ze szczawiuszpinaku, czosnku niedźwiedziego oraz naci pietruszki, selera i lubczyku. Szczaw w słoikach przyda się na zupę, a szpinak z własnej uprawy warto zamrozić.

Szczaw - gdzie zrywać? Jak przechować na zimę? [przepis na przetwory]

Czosnek niedźwiedzi w słoiku: przepis na pastę do kanapek

Domowe Magii: pasta lubczykowa na zimę

Kostka ziołowa: mrożona mieszanka ziół na zimę

We wrześniu kończy się sezon na ogórki i cukinię. Ostatnie ogórki doskonale nadają się na zimowe przetwory, szczególnie na kiszonki i marynaty. 

Kiszenie ogórków - 10 przykazań sztuki kiszenia ogórków

Mizeria z ogórków do słoika

Ogórki kiszone na zupę

Ogórki konserwowe [sprawdzony przepis]

Marynowane ogórki kanapkowe - przepis na pyszny dodatek do kanapek

Wrześniowe cukinie, ostatnie wyrośnięte plony ogrodowe, warto zamienić w wartościowe dodatki, na przykład sałatki i marynaty. 

Co zrobić z kabaczków i cukinii: Przetwory na zimę – przepisy

Kiszona cukinia [PRZEPIS]: jak przygotować, ile soli dodać?

Sałatka z cukinii: przepis na wyrośniętą cukinię

Dżem z cukinii i cytryn: sprawdzony przepis

Wrzesień to początek sezonu na dynie. I chociaż prawdziwy wysyp odmian będzie na przełomie września i października. Już teraz warto przygotować trochę dyniowych przetworów na zimę

Marmolada z dyni, jabłek i borówek: sprawdzony przepis

Mus z dyni i jabłek + WIDEO

Przetwory z dyni na słodko: powidła dyniowe z pomarańczą

Dynia w słoikach na zimę: w zalewie słodko-kwaśnej

We wrześniu mamy szczyt sezonu na warzywa psiankowate - pomidory, paprykę, bakłażany. 

Wrześniowe pomidory osiągają swój idealnie skoncentrowany smak, słodycz i aromat. Warto przeznaczyć je na aromatyczny przecier, sok lub domowy ketchup (bez konserwantów i zbędnych dodatków). 

Domowy przecier pomidorowy

Domowy ketchup

Sos pomidorowy do słoików - z pieczarkami i papryką

Dżem z pomidorów i chili - pikantny dodatek do wszystkiego

Paprykę  uwielbiamy wszyscy. Można paprykę marynować, a nawet kisić, wybór należy do nas.

Papryka z czosnkiem na zimę: przepis na przetwory z papryki

Papryka pasteryzowana na zimę - prosty przepis

Leczo do słoików - najprostszy przepis

Kiszona papryka na zimę

Bakłażana warto zamarynować. Gotowe przekąski i przystawki z bakłażana przydadzą się zimą. 

Bakłażan w zalewie miodowej na zimę

Bakłażan marynowany w occie i winie z miętą na zimę

Papryka faszerowana bakłażanem: przepis na pyszną przekąskę

Wrzesień to przede wszystkim wysyp tak zwanych „brzydkich warzyw”, czyli wszystkich warzyw korzeniowych: marchwi, pietruszki, selera, brukwi, rzodkwi, buraka. Można z nich przygotować pyszne kiszonki i marynaty. Warto również spróbować nowych, egzotycznych smaków. 

Kiszona sałatka jarzynowa z marchwi, selera, jabłek - przetwory na zimę

Galaretka z marchwi na zimę

Sałatka z buraków i papryki na zimę

Nadszedł wreszcie czas warzyw kapustnych: kalafiora, kapusty białej, kapusty czerwonej. Kalafiora można marynować w zalewie octowej. Można też dodawać go do marynowanych sałatek warzywnych.

Pikle z kalafiora, marchewki i ogórka na zimę

Kapustę czerwoną również warto zamarynować, aby zimą cieszyć się gotową sałatką obiadową.

Sałatka z czerwonej kapusty marynowana w słoikach na zimę

Natomiast białą kapustę można kisić solo lub w towarzystwie innych warzyw, owoców i przypraw. To prawdzie pole do kulinarnej kreatywności. Trudno wyobrazić sobie naszą jesienno-zimową dietę bez surówek z kapusty, sałatek, kapuśniaków i bigosów. Domowe przetwory z kapusty będą w zimowe dni prawdziwą skarbnicą witaminy C.

Kapusta kiszona, kapusta kwaszona, czym się różnią?

Jak ukisić kapustę w domu?

Kapusta kiszona w słoiku - prosty przepis

Kapusta marynowana - prosty przepis

Przetwory z grzybów

Wrzesień po deszczowym sierpniu zawsze obfituje w grzyby leśne takie, jak - maślaki, prawdziwki, koźlarze i podgrzybki. Pojawiają się również pierwsze gąski. Dorodne, niezarobaczywione grzyby najlepiej suszyć na zimę. Z małych jędrnych grzybów najlepiej przygotować pyszne przetwory: marynaty, kiszonki lub gotowe farsze pasteryzowane w słojach.

Jak czyścić grzyby?

Przepis na grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane na ostro

Mrożenie grzybów: jak mrozić grzyby?

Grzyby kiszone - sprawdzony przepis

Jak pasteryzować grzyby?

Pasteryzowane kurki z cebulą na zimę

Jak suszyć grzyby w piekarniku?

ZNACZNIE więcej przepisów na przetwory znajdziecie TUTAJ!