Przetwory we wrześniu: co na zimę przygotować we wrześniu [ściąga]

2017-08-28 8:00 redakcja
Przetwory we wrześniu: co na zimę przygotować we wrześniu [ściąga]
Autor: thinkstockphotos.com Na wrzesień przypada szczyt sezonu na domowe przetwory. 

Wrzesień to bogactwo warzyw i owoców. Oraz grzybów. Czekaliśmy na to cały rok. Pora zakasać rękawy i robić domowe przetwory na zimę. Lato rozlać w słoiki, flasze i butle, niech się pieni i burzy. 

Dojrzewają już owoce jarzębiny, derenia, borówki i żurawiny. Bez konfitur, marmolad, dżemów i galaretek z tych owoców trudno sobie wyobrazić tradycyjną polską kuchnię. Jabłka proszą się by je wyciskać, przecierać i smażyć, zamienić w słodkie musy i pikantne sosy. Wrześniowe gruszki pysznią się i zachęcają do marynowania na słodko i na ostro. Nie możemy zapomnieć o warzywach. Doczekaliśmy się pierwszej dyni, dorodnych buraków i marchwi, pełnych animuszu rzepy, rzodkwi i brukwi. Trzeba je marynować, kisić i pasteryzować. Jeśli jednak nie pociągają was konfitury i marynaty, zachowajcie lato w domowych winach i nalewkach, by zimą cieszyć się nimi w towarzystwie bliskich i przyjaciół. Nastał czas przetworów, do dzieła! 

Przetwory z owoców

Wrzesień do końcówka sezonu na przetwory z późnych malin, jeżyn i borówki amerykańskiej. Konfitury i dżemy malinowe zawsze cieszą się wielkim powodzeniem. 

Na malinowe dżemy, konfitury i soki najlepiej nadają się odmiany purpurowe i czerwone, wyjątkowo słodkie i soczyste. Dzięki wysokiej zawartości naturalnych cukrów w owocach maliny, do przetworów używa się mniej cukru. Maliny nadają się również na słodkie nalewki i likiery oraz do domowej produkcji wina.

Konfitura z malin

Domowa konfitura z malin bez żelfixu

Sok z malin: jak zrobić?

Wyciskany sok z malin 

Jeżyny są wyjątkowo aromatyczne, a ich głęboka czarna barwa przyciąga wzrok. W smaku są bardzo słodkie z odrobiną cierpkiej nuty. Dżemy i konfitury z jeżyny są wysoko cenione przez smakoszy. Doskonała jest także nalewka na jeżynach, zachowująca wiele właściwości zdrowotnych jeżyny

Konfitury z jeżyn: jak zrobić, ile cukru dodać?

Dżem z jeżyn

Galaretka jeżynowo-jabłkowa: przepis na przetwory z owoców

Sok z jeżyn

Z borówki amerykańskiej można zrobić wszystko, zarówno słodkie dżemy, jak i wytrawne dodatki do mięs. 

Dżem z borówki amerykańskiej

Borówka amerykańska z whisky: przepis na sos do dań grilowych

We wrześniu kończy się zbiór owoców czarnego bzu, cenionego za swoje właściwości bakteriobójcze. Dlatego warto włączyć do swojej diety przetwory z czarnego bzu: powidełka i soki. 

Przepis na syrop z czarnego bzu

Sok z owoców czarnego bzu

Leczniczy przecier z czarnego bzu

W wrześniu dojrzewa borówka brusznica oraz żurawina błotna. Bez obu tych dżemów trudno wyobrazić sobie tradycyjne polskie dania pieczone: kaczkę i gęś. Borówka i żurawina świetnie pasują również do wieprzowiny. Nie może zatem ani borówki, ani żurawiny zabraknąć na świątecznym stole. 

Żurawina a borówki - czym się różnią? Różnice w smaku i wyglądzie

Borówka brusznica, zwana również borówką czerwoną ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Drobne czerwone owoce borówki przesmażone z cukrem są niezastąpionym dodatkiem do ciemnych mięs i dziczyzny. Robi się z nich galaretki i w połączeniu z gruszką dżemy, które są podstawą słynnego sosu Cumberland.

Jak zrobić konfiturę z borówek?

Borówki do mięsa

Żurawina ma wiele zalet zdrowotnych, przetwory z niej powinno się jeść w profilaktyce infekcji pęcherza moczowego, ale przede wszystkim ma intensywny smak i aromat wysoko ceniony przez smakoszy. 

Żurawina z jabłkami: pyszna konfitura z żurawiny do mięs

Żurawina: pikantny dżem żurawinowo-musztardowy

Suszona żurawina: jak ususzyć żurawinę w domu?

W ten ciepły wrześniowy czas zaczyna się zbiór owoców jarzębiny. Surowe owoce są niejadalne. Ale po przemrożeniu (w zamrażalniku) lub blanszowaniu (zanurzeniu na chwilę we wrzątku) tracą swoją gorycz i doskonale nadają się na konfitury i powidełka. 

Dżem z jarzębiny

Dżem jarzębinowy z jabłkami i gruszkami

Wytrawna konfitura z jarzębiny do mięs

We wrześniu dojrzewa także dereń

Dereń jadalny: kompot z derenia na zimę

Konfitura z derenia: klasyczny przepis

Przetwory z derenia: dżem dereniowy z jabłkami

Wrzesień obfituje w owoce pestkowców: brzoskwinie, nektaryny i popularne węgierki. Brzoskwinie i nektaryny warto zawekować w słodkim syropie, aby później wykorzystać do ciast i deserów. 

Co zrobić z brzoskwiń? Przetwory z brzoskwiń na zimę - PRZEPISY

Brzoskwinie w syropie [jak z puszki]

Brzoskwinie w alkoholu - wykwintny dodatek do deserów

Wrzesień to przede wszystkim dobry czas na przygotowanie dżemów i powideł ze śliwek. Przy obfitości owoców, warto także pokusić się o własnoręczne przygotowaniu suszu śliwkowego. 

Podpowiadamy: Przetwory ze śliwek - jakie śliwki do marynaty, jakie na powidła, a jakie do suszenia?

Powidła śliwkowe z cynamonem: dobry przepis

Węgierki: śliwki w occie [PRZEPIS] Jak przyrządzić, ile octu dodać?

Jak suszyć śliwki? Domowy sposób

We wrześniu możemy oczekiwać wysypu wszelkich odmian jabłek. Można z nich zrobić dżemy do kanapek, przeciery do naleśników lub nadzienie do szarlotki. 

Podpowiadamy: Jakie są najlepsze odmiany jabłek? [PRZEWODNIK]

Kompot z jabłek na zimę

Mus z jabłek na zimę - do ciast, deserów i naleśników

Chutney z jabłek: przepis na wykwintny chutney jabłkowy

Keczup jabłkowy: przepis na domowy ketchup z jabłkami

W sezonie na jabłka można także przygotować własny susz do użytku domowego: na kompoty lub jako dodatek aromatyzujący do pieczeni wieprzowej (suszone jabłka rozpuszczą się w sosie podczas pieczenia i nadadzą mięsu delikatny smak i aromat). Suszona jabłka to także zdrowe chipsy.

Suszenie jabłek: jak zrobić jabłka suszone w domu?

Z poobijanych jabłek warto zrobić ocet, który jest cenioną przyprawą i podstawą octów leczniczych.

Ocet jabłkowy - sposób na odchudzanie! Właściwości octu jabłkowego +[VIDEO]

We wrześniu dojrzewają miniaturowi kuzyni jabłek - rajskie jabłuszka.

Rajskie jabłuszka: konfitura z rajskich jabłek [przepis]

Wrzesień upływa nam pod znakiem gruszki. Gruszka jest wdzięcznym owocem, który można zachować w słodkim syropie i wykorzystać do deserów. Polski stół odświętny byłby pusty bez gruszek w słodkiej marynacie octowej, które idealnie pasują do pieczeni wieprzowej. Trudno też wyobrazić sobie odświętny stół bez kompotu z suszu gruszkowego. Taki kompot jest nie tylko smaczny, ale bardzo zdrowy. Dlatego warto suszyć gruszki, aby kompot znalazł się na stałe w rodzinnym jadłospisie.

Kompot z gruszek w słoikach

Dżem gruszkowy do mięs

Gruszki marynowane w occie

Suszone gruszki na kompot: jak suszyć gruszki?

Do łask powracają przetwory z pigwy zwyczajnej, w owoce której obfituje wrzesień. Ten dorodny owoc w przetworach zyskuje nowy, zaskakująco pyszny smak i aromat. 

Jak robić przetwory z pigwy?

Pigwa w słoikach: kompot z pigwy na zimę

Dżem z pigwy i jabłek: podajemy dobry przepis

Krajowe winogrona dojrzewają we wrześniu. Są doskonałe na galaretki, dżemy i soki.

Galaretka z winogron - przepis. Jak zrobić galaretkę z winogron?

Dżem z winogron, jabłek i orzechów - sprawdzony przepis

Więcej o właściwościach zdrowotnych wrześniowych owoców:

Owoce w służbie mózgu: 5 owoców, które wspomagają pracę twojego mózgu

Wina owocowe i gronowe

Wrzesień to czas na wino domowe. W porze dojrzewania śliwek, jabłek, gruszy i pigwy warto nastawić wino. Wrzesień to przede wszystkim czas wyciskania moszczu winnego i nastawiania win gronowych. 

Radzimy: Domowe wino owocowe: jak zrobić? Składniki i przepis

Wszyscy dorośli mogą cieszyć się walorami domowego wina z owoców czarnego bzu, które w niczym nie ustępuje winom gronowym.

Wino z bzu czarnego

Na wino owocowe nadają się również śliwki.

Wino śliwkowe

Często pytacie, jak zrobić domowe wino z jabłek? Bardzo łatwo. Jabłka to jedne z najwdzięczniejszych owoców. Spróbujcie również domowego cydru jabłkowego.

Jak zrobić domowe wino z jabłek?

Jak zrobić cydr? Przepis na jabłkowe piwo

Dobre wino otrzymuje się z gruszek. Dodatek rodzynek czyni z tego wina bardzo szlachetny trunek, podobny do białych muskatów.

Domowe wino z gruszek i rodzynek

Choć przywykliśmy do jarzębiaków (nalewek na jarzębinie), to równie wyśmienite jest wino z owoców jarzębiny. Warto wypróbować, jeśli macie dostęp do dorodnego jarzębu.

Jarzębina: wino z owoców jarzębiny

Najwyżej cenione jest wino gronowe. Ostatnio temperatury lata są wyższe, dzięki czemu polskie winogrona mają więcej cukrów i świetnie nadają na domowe wina

Jak zrobić wino z polskich winogron [PORADNIK + PRZEPIS]

Domowe wino: jak zlewać i butelkować wino?

Jak klarować domowe wino? Co zrobić, żeby wino nie było mętne?

Wino można zrobić także z warzyw o dużej zawartości naturalnych cukrów.

Wino z buraków: przepis na wino warzywne domowej roboty

Jak zrobić wino z dyni? Dokonały przepis

Wino z ziemniaków z pomarańczą i imbirem

Nalewki owocowe

Owocom jagodowym (borówce amerykańskiej, borówce czerwonej, żurawinie) warto poświęcić odrobinę czasu i przygotować wyborne domowe nalewki. 

Późne odmiany malin są szczególnie aromatyczne.

Nalewka z malin na spirytusie i wódce

Przepis na malinówkę z miodem

Likier malinowy

Nieomal do połowy września trwa zbiór jeżyn. Te pachnące, nieco cierpkie kuzynki maliny doskonale nadają się na nalewki i likiery.

Nalewka z jeżyn - tradycyjny przepis

Nalewka z jeżyn: lecznicza i pyszna

Likier z jeżyn

Bardzo smaczne są wszelkie śliwówki - nalewki na śliwkach. Przygotowaliśmy dla was przepis na słoneczną brzoskwiniówkę i bardzo łatwą śliwówkę z koniakiem. Obie uświetnią każdą rodzinną uroczystość.

Brzoskwiniówka: nalewka z brzoskwiń

Śliwki węgierki: nalewka z węgierek. Przepis na śliwówkę z koniakiem

Również gruszka, w której słodkie i soczyste odmiany obfituje wrzesień, doskonale nadaje się na nalewki, zwane gruszkówkami. 

Jak zrobić nalewkę z gruszek? Przepis

Gruszkówka, nalewka z gruszek na wódce i spirytusie

Gruszkówka z cynamonem

Nie można także zapomnieć o szlachetnej pigwówce. Polecamy ją koneserom nalewek. 

Nalewka z pigwy na spirytusie - przepis na pigwówkę

Nalewka z pigwy z miodem: przepis na miodową pigwówkę

Likier z pigwy: przepis na likier pigwowy z koniakiem

Przetwory z warzyw

Wrzesień do czas dorodnych, napakowanych witaminami i mikroelementami warzyw. O tej porze roku stężenie dobroczynnych dla naszego organizmu związków jest najwyższy. Także ilość skrobi (cukrów złożonych) jest najwyższa. Natomiast we wrześniu ceny warzyw są najniższe. Warto zatem robić przetwory i gromadzić warzywne plony w spiżarni. 

To ostatnie chwile na zimowe przetwory z warzyw liściastych i ziół: ze szczawiuszpinaku, czosnku niedźwiedziego oraz naci pietruszki, selera i lubczyku. Szczaw w słoikach przyda się na zupę, a szpinak z własnej uprawy warto zamrozić.

Szczaw - gdzie zrywać? Jak przechować na zimę? [przepis na przetwory]

Czosnek niedźwiedzi w słoiku: przepis na pastę do kanapek

Domowe Magii: pasta lubczykowa na zimę

Kostka ziołowa: mrożona mieszanka ziół na zimę

We wrześniu kończy się sezon na ogórki i cukinię. Ostatnie ogórki doskonale nadają się na zimowe przetwory, szczególnie na kiszonki i marynaty. 

Kiszenie ogórków - 10 przykazań sztuki kiszenia ogórków

Mizeria z ogórków do słoika

Ogórki kiszone na zupę

Ogórki konserwowe [sprawdzony przepis]

Marynowane ogórki kanapkowe - przepis na pyszny dodatek do kanapek

Wrześniowe cukinie, ostatnie wyrośnięte plony ogrodowe, warto zamienić w wartościowe dodatki, na przykład sałatki i marynaty. 

Co zrobić z kabaczków i cukinii: Przetwory na zimę – przepisy

Kiszona cukinia [PRZEPIS]: jak przygotować, ile soli dodać?

Sałatka z cukinii: przepis na wyrośniętą cukinię

Dżem z cukinii i cytryn: sprawdzony przepis

Wrzesień to początek sezonu na dynie. I chociaż prawdziwy wysyp odmian będzie na przełomie września i października. Już teraz warto przygotować trochę dyniowych przetworów na zimę

Marmolada z dyni, jabłek i borówek: sprawdzony przepis

Mus z dyni i jabłek + WIDEO

Przetwory z dyni na słodko: powidła dyniowe z pomarańczą

Dynia w słoikach na zimę: w zalewie słodko-kwaśnej

We wrześniu mamy szczyt sezonu na warzywa psiankowate - pomidory, paprykę, bakłażany. 

Wrześniowe pomidory osiągają swój idealnie skoncentrowany smak, słodycz i aromat. Warto przeznaczyć je na aromatyczny przecier, sok lub domowy ketchup (bez konserwantów i zbędnych dodatków). 

Domowy przecier pomidorowy

Domowy ketchup

Sos pomidorowy do słoików - z pieczarkami i papryką

Dżem z pomidorów i chili - pikantny dodatek do wszystkiego

Paprykę  uwielbiamy wszyscy. Można paprykę marynować, a nawet kisić, wybór należy do nas.

Papryka z czosnkiem na zimę: przepis na przetwory z papryki

Papryka pasteryzowana na zimę - prosty przepis

Leczo do słoików - najprostszy przepis

Kiszona papryka na zimę

Bakłażana warto zamarynować. Gotowe przekąski i przystawki z bakłażana przydadzą się zimą. 

Bakłażan w zalewie miodowej na zimę

Bakłażan marynowany w occie i winie z miętą na zimę

Papryka faszerowana bakłażanem: przepis na pyszną przekąskę

Wrzesień to przede wszystkim wysyp tak zwanych „brzydkich warzyw”, czyli wszystkich warzyw korzeniowych: marchwi, pietruszki, selera, brukwi, rzodkwi, buraka. Można z nich przygotować pyszne kiszonki i marynaty. Warto również spróbować nowych, egzotycznych smaków. 

Kiszona sałatka jarzynowa z marchwi, selera, jabłek - przetwory na zimę

Galaretka z marchwi na zimę

Sałatka z buraków i papryki na zimę

Nadszedł wreszcie czas warzyw kapustnych: kalafiora, kapusty białej, kapusty czerwonej. Kalafiora można marynować w zalewie octowej. Można też dodawać go do marynowanych sałatek warzywnych.

Pikle z kalafiora, marchewki i ogórka na zimę

Kapustę czerwoną również warto zamarynować, aby zimą cieszyć się gotową sałatką obiadową.

Sałatka z czerwonej kapusty marynowana w słoikach na zimę

Natomiast białą kapustę można kisić solo lub w towarzystwie innych warzyw, owoców i przypraw. To prawdzie pole do kulinarnej kreatywności. Trudno wyobrazić sobie naszą jesienno-zimową dietę bez surówek z kapusty, sałatek, kapuśniaków i bigosów. Domowe przetwory z kapusty będą w zimowe dni prawdziwą skarbnicą witaminy C.

Kapusta kiszona, kapusta kwaszona, czym się różnią?

Jak ukisić kapustę w domu?

Kapusta kiszona w słoiku - prosty przepis

Kapusta marynowana - prosty przepis

Przetwory z grzybów

Wrzesień po deszczowym sierpniu zawsze obfituje w grzyby leśne takie, jak - maślaki, prawdziwki, koźlarze i podgrzybki. Pojawiają się również pierwsze gąski. Dorodne, niezarobaczywione grzyby najlepiej suszyć na zimę. Z małych jędrnych grzybów najlepiej przygotować pyszne przetwory: marynaty, kiszonki lub gotowe farsze pasteryzowane w słojach.

Jak czyścić grzyby?

Przepis na grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane na ostro

Mrożenie grzybów: jak mrozić grzyby?

Grzyby kiszone - sprawdzony przepis

Jak pasteryzować grzyby?

Pasteryzowane kurki z cebulą na zimę

Jak suszyć grzyby w piekarniku?

ZNACZNIE więcej przepisów na przetwory znajdziecie TUTAJ!

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE