Czarny bez - domowy sposób na kaca, reumatyzm i anemię
Czarny bez, inaczej dziki bez, to prawdziwa bomba witaminowa i naturalny lek na większość dolegliwości. Poznaj właściwości dzikiego bzu, a także przetestuj nasz przepis na syrop z czarnego bzu.
Spis treści
- Czarny bez i jego właściwości
- Syrop z czarnego bzu - samo zdrowie
- Kiedy zbierać owoce czarnego bzu?
- Przepis na syrop z czarnego bzu
Czarny bez i jego właściwości
Medycyna naturalna zna kilkaset zastosowań dzikiego bzu. Wykorzystywane są nie tylko owoce czarnego bzu, ale też jego korzenie, gałęzie, kora, liście i kwiaty. Korzenie i liście są znakomitym środkiem napotnym, miąższ znajdujący się w pędach i gałęziach ma właściwości antyreumatyczne i moczopędne, a ponadto może rozpuszczać kamienie nerkowe, z kolei kwiaty leczą stany zapalne dróg oddechowych i choroby reumatyczne.
Syrop z czarnego bzu - samo zdrowie
Owoce czarnego bzu mają właściwości odtruwające, łagodnie przeczyszczają i usuwają szkodliwe produkty przemiany materii. Syrop z dzikiego bzu jest więc wyśmienitym środkiem łagodzącym objawy syndromu dnia następnego, czyli tradycyjnego kaca. Bogactwo antocyjanów, pektyn i witamin, zwłaszcza witaminy C i B, pomaga też w przypadku reumatyzmu i anemii. Dziki bez polecany jest ponadto jako środek przeciwgorączkowy i przeciwskurczowy.
Kiedy zbierać owoce czarnego bzu?
Ponieważ niedojrzałe, zielone owoce zawierają szkodliwy kwas pruski, najlepszym momentem na ich zbiór jest wrzesień i październik, kiedy są już mocno dojrzałe, a więc przybierają kolor fioletowoczarny. Baldachimy pełne tych zdrowotnych kulek odcinaj ostrym nożem, kiedy są suche, tzn. zawsze w bezdeszczową pogodę.
Przepis na syrop z czarnego bzu
1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu
0,5 kg cukru
szklanka wody
Sposób przygotowania:
Składniki wrzuć do garnka i gotuj przez ok. 20 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie przecedź przez gęste sito i rozlej do wyparzonych słoików bądź butelek. Gotowe!
Polecamy także:
Galaretka z owoców bzu czarnego
Kompot z owoców czarnego bzu na zimę
Przecier z owoców czarnego bzu