Przecier z owoców czarnego bzu - wspomagający organizm, w sam raz na zimę

Przecier z owoców czarnego bzu - wspomagający organizm, w sam raz na zimę
Autor: Shutterstock Przecier z owoców czarnego bzu wzmacnia odporność, a także wspomaga prawidłowe trawienie
łatwy
40 min
4

Sprawdź, jak zrobić  przecier z czarnego bzu - doskonały na poprawienie trawienia oraz ogólne wzmocnienie odporności. Owoce czarnego bzu pojawiają się późnym latem bądź wczesną jesienią. Przygotowuje się z nich liczne przetwory na zimę, zwłaszcza soki, dżemy, nalewki oraz przeciery. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

 

Polecamy także:

Likier z owoców czarnego bzu

Galaretka z owoców bzu czarnego

Sok z owoców czarnego bzu z liśćmi wiśni

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce czarnego bzu opłukać, osączyć, wrzucić do rondla. Dodać kilka łyżek wody i odparować pod przykryciem.
  • Owoce przetrzeć przez sito lub zmiksować, dodać cukier.
  • Gotowy przecier jeszcze raz podgrzać i gorący nakładać do wyparzonych słoików lub butelek, pozostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca od górnej krawędzi.
  • Zamknąć i pasteryzować 20-25 minut w temperaturze 85 stopni. Przecier można dodawać do kompotów, koktajli czy deserów.