Gruszkówka - przepis na nalewkę z gruszek na wódce i spirytusie
2021-08-31
łatwy
20 min
4
Gruszkówka, czyli nalewka z gruszek, jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczy też poczekać jedynie 2 tygodnie, by raczyć się jej niebanalnym smakiem. Podajemy przepis na nalewkę z gruszek na wódce i spirytusie oraz z dodatkiem cynamonu i goździków.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Wypróbuj także inne przepisy na przetwory z gruszek:
Suszenie gruszek: jak suszyć gruszki?
Gruszki w karmelu: dobry przepis
Gruszki w przecierze śliwkowym: deser w słoiku na zimę
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na początku należy obrać gruszki, następnie pokroić je w ćwiartki. Teraz trzeba je włożyć do dużego słoika i zasypać cukrem.
- Odstawiamy je na 2-3 dni, aby gruszki puściły cały sok.
- Po tym czasie dodajemy do nich cynamon i goździki. Następnie zalewamy całość spirytusem i wódką.
- Tak przygotowana nalewka powinna odstać przynajmniej 2 tygodnie, zanim ją skosztujemy.
Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?