Suszenie gruszek: jak suszyć gruszki?

Suszenie gruszek: jak suszyć gruszki?

Autor Zdjęcia: photos.com

Suszone gruszki to zdrowsza alternatywa dla chipsów

Suszone gruszki to zdrowa przekąska - alternatywa dla chipsów czy paluszków. Można też z nich przygotować aromatyczny kompot, a także sos do mięsa. Jak suszyć gruszki? Radzimy, jak powinno wyglądać suszenie gruszek.

Gruszki do suszenia

Najlepiej do suszenia nadają się twarde, niepoobijane gruszki, zarówno te z odmian letnich, jak i jesiennych. Owoce należy cienko obrać ze skórki, pokroić na plasterki (gniazda nasienne wyrzucamy). W trakcie tej czynność kolejne partie gruszek skrapiamy wodą z sokiem z cytryny (proporcja 1:2), co zapobiegnie ciemnieniu owoców.

Plasterki gruszki albo nadziewamy na nitkę czy nierdzewny drucik, albo układamy je na siatce do suszenia. Owoce umieszczamy w ciepłym, ale przewiewnym miejscu (niedaleko pieca czy kaloryfera).

Jak suszyć gruszki w piekarniku?

Inną metodą suszenia jest umieszczenie gruszek na blasze w piekarniku (tylko elektrycznym, najlepiej z termoobiegiem). Najpierw suszymy je w temperaturze 70°C, by stopniowo zmniejszać ją do 50°C.

Z dobrze ususzonych gruszek po naciśnięciu nie wypłynie sok.

Ocena: 3,7