Gruszki w przecierze śliwkowym: deser w słoiku na zimę

Gruszki w przecierze śliwkowym: deser w słoiku na zimę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Gruszki w przecierze śliwkowym zawierają o wiele mniej cukru niż dżemy czy konfitury

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Gruszki w przecierze śliwkowym to wspaniały, gotowy deser zamknięty w słoikach na zimę. Ponadto wykorzystujemy dwa pyszne owoce sezonowe. Przecier można np. podać do budyniu waniliowego. Sprawdź, jak zrobić pyszne gruszki ze śliwkami.

Składniki

  • 1 kg gruszek

  • 1 kg śliwek

  • sok z cytryny

  • 10 dag cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Gruszki umyj, cienko obierz ze skórki, przekrój na pół i wyjmij gniazda nasienne. Następnie blanszuj je przez 3 minuty we wrzątku zakwaszonym sokiem z cytryny. Dokładnie odcedzone gruszki ułóż w dobrze wyparzonych słoikach.

  • Śliwki po dokładnym umyciu przekrój na pół i wyjmij z nich pestki. Gotuj je w 1/2 szklanki wody, do smaku możesz dodać cukier.

  • Rozgotowane śliwki przetrzyj przez sito, a otrzymany przecier ponownie zagotuj i gorącym zalej gruszki.

  • Słoiki po zamknięciu pasteryzuj przez około 20 minut.

Ocena: 0