Gruszki w karmelu: dobry przepis

Gruszki w karmelu: dobry przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Gruszki w karmelu smakują doskonale

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gruszki polane ciepłym sosem karmelowym to doskonały i zdrowy dodatek do popołudniowej herbatki. Przygotowując ten deser musisz zachować ostrożność, bo wystarczy odrobina nieuwagi i sos się przypali, a wtedy będzie gorzki.

Składniki

  • 4 twarde gruszki,

  • laska wanilii,

  • litr wody,

  • pół kilo cukru

  •  

  • Sos:

  • 50 ml wody,

  • 35 g słonego masła,

  • 100 g cukru,

  • kilka kropel soku cytrynowego,

  • 100 ml śmietanki słodkiej.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Gruszki dokładnie obieramy ze skórki. 

  • W  garnku mieszamy wodę z cukrem, dodajemy rozkrojoną laskę wanilii.

  • Następnie wkładamy gruszki. Gdy się zagotują gotujemy je około 10 minut.

  • Owoce wyjmujemy i studzimy.

  • 1/4 powstałego wywaru odlewamy do innego naczynia i przygotowujemy na nim sos.

  • Redukujemy ilośc wywaru do 50 ml - gotujac go na wolnym ogniu.

  • Dodajemy do niego cukier i sok z cytryny.

  • Gotujemy aż płyn będzie ciemniał. Karmel ma być ciemny ale musimy uważać, by go nie przypalić.

  • Gdy karmel jest już średniobrązowy odstawiamy go z ognia.

  • Po 3 minutach wlewamy do niego powoli śmietankę mieszając całość trzepaczką.

  • Na koniec dajemy masło i energicznie mieszamy, aż powstanie gesty sos. Kładziemy gruszkę na talerzyku i polewamy karmelowym sosem.

  • Taka gruszka to idealny dodatek do niedzielnej herbatki.

Ocena: 0