Gruszkówka z cynamonem: przepis na nalewkę z gruszek
2021-08-31
łatwy
20 min
4
Gruszkówka, czyli nalewka z gruszek, pozwoli rozgrzać się zimą. Proponujemy przepis na nalewkę z gruszek z dodatkiem cynamonu. Rozkoszne w smaku gruszki są idealne na domowe przetwory. Oprócz dżemów, konfitur i marynat warto przyrządzić z nich coś mocniejszego.
SKŁADNIKI
- 2 kg słodkich gruszek
- 0,5 kg cukru
- 0,5 litra spirytusu
- 0,5 litra wódki
- laska cynamonu
- 4 goździki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gruszki umyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki, włożyć do dużego słoja i zasypać cukrem.
- Poczekać ok. 3 dni, aż gruszki puszczą sok. Potem dodać cynamon i goździki, całość zalać spirytusem i wódką.
- Odstawić na co najmniej miesiąc w ciemne miejsce. Po tym czasie przefiltrować przez filtr do kawy i zlać do butelek.
Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?