Dżem z jeżyn - jak zrobić? [sprawdzony przepis]

Dżem z jeżyn - jak zrobić? [sprawdzony przepis]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Na dżem najlepiej wybrać jeżyny leśne, które mają najbogatszy aromat

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 240 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Soczyste jeżyny pojawiają się w drugiej połowie lata i to najlepszy czas na przetwory. Owoce są też wtedy najsłodsze. Sprawdź, jak przygotować domowy dżem z jeżyn.

Składniki

  • jeżyny

  • cukier - 0,5 kg na każdy 1 kg jeżyn

  • sok cytrynowy - 2 łyżeczki na 1 kg jeżyn

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce ważymy, odrzucamy zepsute, płuczemy starannie. Przesypujemy do garnka, lekko uciskamy, by puściły sok, i gotujemy.

  • Kiedy owoce rozpadną się na jednolitą masę, dodajemy cukier i gotujemy dalej, cały czas mieszając. To ważne zwłaszcza pod koniec, gdy dżem gęstnieje i może się przypalić.

  • W zależności od rozmiarów garnka gotowanie dżemu może zająć nawet kilka godzin. Pod koniec dodajemy po 2 łyżeczki soku cytrynowego na każdy kilogram owoców.

  • Niektórzy dżem przecierają, żeby pozbyć się pestek, ale dżem z pestkami jest bardzo zdrowy dla przewodu pokarmowego. Wrzącą masę nakładamy do wyparzonych słoików, szybko zakręcamy.

  • Słoiki odwracamy do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy do wystygnięcia.

Na przetwory świetnie nadają się jeżyny leśne, dziko rosnące na nasłonecznionych polanach, o gładkiej, błyszczącej skórce. Pokryte błękitno-siwym nalotem popielice są zazwyczaj bardziej cierpkie. Działkowcy mogą też wykorzystać ogrodowe odmiany jeżyn. Takie owoce łatwiej zbierać, są większe i rosną na pędach mniej kolczastych niż jeżyny leśne. Niektóre odmiany uprawne mają jednak znacznie słabszy aromat niż jeżyny dzikie.

Ocena: 2,7