Mus z jabłek na zimę - do ciast, deserów i naleśników

jablka-przetwory-jak-zrobic-mus-z-jablek.jpg
Autor: photos.com Mus z jabłek - idealny do naleśników i deserów
łatwy
40 min
4

Mus z jabłek jest idealny zarówno do naleśników, ciast, jak i różnych deserów. Jak zrobić mus jabłkowy na zimę? Podajemy sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI

  • jabłka
  • kora cynamonu
  • cukier (do smaku)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane jabłka zetrzyj na tarce na grubych oczkach i wrzuć do garnka z grubym dnem. Dodaj korę cynamonową i duś pod przykryciem. Od czasu do czasu przemieszaj gotujący się mus.
  • Dodaj cukier - do smaku i odpowiednio do ilości jabłek, wyjmij korę cynamonową.
  • Przekładaj do wyparzonych słoików - wierzch jabłek możesz posypać cynamonem w proszku (cynamon zapobiega pleśni).
  • Zakręcone słoiki wstaw do piekarnika (130 st. C) na kilkanaście minut do pasteryzacji.