Mus z jabłek na zimę - do ciast, deserów i naleśników
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Mus z jabłek jest idealny zarówno do naleśników, ciast, jak i różnych deserów. Jak zrobić mus jabłkowy na zimę? Podajemy sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
- jabłka
- kora cynamonu
- cukier (do smaku)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane jabłka zetrzyj na tarce na grubych oczkach i wrzuć do garnka z grubym dnem. Dodaj korę cynamonową i duś pod przykryciem. Od czasu do czasu przemieszaj gotujący się mus.
- Dodaj cukier - do smaku i odpowiednio do ilości jabłek, wyjmij korę cynamonową.
- Przekładaj do wyparzonych słoików - wierzch jabłek możesz posypać cynamonem w proszku (cynamon zapobiega pleśni).
- Zakręcone słoiki wstaw do piekarnika (130 st. C) na kilkanaście minut do pasteryzacji.