Jak zrobić nalewkę z gruszek? Przepis na nalewkę
2021-08-31
łatwy
30 min
4
Robienie nalewek nie jest skomplikowane, wymaga jednak pewnej cierpliwości. Bo nalewki powinny leżakować co najmniej kilka miesięcy. Im dłużej dojrzewają, tym są lepsze w smaku. Podajemy sprawdzony przepis na nalewkę z gruszek z wanilią.
Przy robieniu nalewek trzeba pamiętać, że owoców nie wolno zalewać czystym spirytusem (90%) ani zbyt słabą wódką. Nierozcieńczony spirytus zważy owoce, a słaba wódka nie wydostanie z nich pełnego smaku i aromatu.
Uwaga! Gruszki kroimy nierdzewnym nożem, wtedy nie ściemnieją, a nalewka zachowa piękny kolor.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na nalewkę wybieramy gruszki soczyste.
- Owoce należy umyć, usunąć szypułki i ogonki.
- Nieobrane gruszki kroimy na kawałki, nie wyrzucając pestek, a następnie wkładamy je do gąsiora, wypełniając go do 3/4 jego wysokości. Dodajemy przyprawy i zalewamy do pełna spirytusem, szczelnie zamykamy i trzymamy w pokojowej temperaturze, najlepiej w ciemnym miejscu przez 6 miesięcy.
- Spirytus zlewamy, a owoce zasypujemy cukrem i trzymamy, często potrząsając gąsiorem, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Powstały syrop zlewamy, a owoce lekko wygniatamy przez płótno.
- Syrop i wyciśnięty z owoców sok mieszamy z nalewką i zostawiamy na 2-3 dni, potrząsając od czasu do czasu słojem, aby składniki się przegryzły.
- Następnie, po przefiltrowaniu rozlewamy do butelek.
- Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu co najmniej pół roku.
Nalewki domowe