Nalewki domowe - 10 przykazań domowego producenta nalewek

Nalewki domowe - 10 przykazań domowego producenta nalewek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne nalewki domowej roboty.

Nalewka to alkoholowy wyciąg z roślin. Podczas produkcji domowych nalewek alkohol wyodrębnia i prawie w całości wydobywa aktywne substancje zawarte w ziołach i owocach, a także znakomicie je konserwuje. Ważna jest jego moc.

Wpływ spirytusu na smak nalewek

Na nalewkę wytrawną spirytus nie powinien mieć więcej niż 60%. Dla ułatwienia sobie pracy można kupić gotowy spirytus nalewkowy i zalewać nim świeże owoce, bez konieczności rozcieńczania go wodą. Spirytus o mocy 70% wyciągnie z nich więcej smaku i aromatu, chyba, że doda się miód lub syrop ugotowany z cukru i wody, przyspieszające ekstrahowanie. Ale uzyskamy wtedy nalewki słodsze. Gotowe nalewki (kupione oraz zrobione przez nas) mają zazwyczaj 40-45% alkoholu.

Przygotowanie nalewki nie jest trudne. Wystarczy wziąć garść owoców, zalać je spirytusem i zostawić na jakiś czas. Gdy nabierzesz wprawy i zyskasz doświadczenie, możesz modyfikować przepisy, robiąc autorskie nalewki. 

Zacząć jednak trzeba od skrupulatnego przestrzegania zaleceń i stosowania się do przepisów.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 Kup książkę online

Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

10 przykazań domowego producenta nalewek

1. Przygotuj owoce, z których chcesz zrobić nalewkę. Używaj owoców świeżych, dobrej jakości, umytych i osuszonych. Jeśli nie osączysz ich dokładnie, a potem nie wysuszysz w nalewce znajdzie się dużo wody. Jeżeli na owocu jest nawet mała plamka świadcząca o tym, ze się psuje, nie używaj go, nawet po wykrojeniu.

2. Zamroź na krótko owoce cierpkie i gorzkawe. Gdy robisz nalewkę z tarniny, jarzębiny, jałowca czy róży - warto owoce włożyć na kilka godzin do zamrażalnika. Poprawi to smak nalewki i ułatwi ekstrahowanie. 

3. Zaopatrz się w szklane słoje ze szczelnym zamknięciem. Niezbędne są też gęste sitka, filtry do kawy do filtrowania nalewu (można użyć gazy, płótna bawełnianego lub lnianego), butelki z zamknięciem do przechowywania, a także piękne karafki do podania gotowych nalewek.

4. Poznaj sztukę doprawiania. Wybierz przyprawy najlepszej jakości, niemielone, nierozdrobnione: wanilię w laskach, kawałki cynamonowej kory, nitki szafranu, gałkę muszkatołową i korzeń imbiru w całości, anyż, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach. Przyprawy dodawaj ostrożnie - mają podkreślić smak owoców, a nie go przytłumić.

5. Uzbrój się w cierpliwość, nalewka musi nabrać mocy. A nabiera jej na 2 etapach. W pierwszym (trwa to od kilku dni do kilkunastu tygodni), gdy alkohol wydobywa z surowca cenne związki, powinna stać w ciepłym, ale ciemnym miejscu. Później po przefiltrowaniu i przelaniu do butelek, lepiej przechowywać ją w chłodzie.

6. Sprawdź, czy nalewka jest idealnie przezroczysta. Aby była klarowna, po odcedzeniu surowca trzeba ją kilka razy przepuścić przez papierowe filtry (np. do kawy). Po każdorazowym przecedzeniu nalewka powinna kilka godzin odpocząć. W tym czasie na dno opadną drobinki roślin, które przy następnym zlaniu zostaną na filtrze,

7. Nie pij nalewki od razu. Sekretem wspaniałego smaku nalewki jest jej długi czas leżakowania - minimum 3 miesiące, a najlepiej kilka lat. Nalewki są jak wino - im starsze, tym lepsze.

8. Nie eksperymentuj jeśli dopiero zaczynasz przygodę z nalewkami. Stosuj się do zaleceń. Używaj tylko takich składników i w dokładnie takich ilościach, jakie są podane w przepisie.

9. Nigdy nie idź na skróty. Dosładzaj trunek, tylko jeśli wymaga tego przepis, przygotowanym syropem cukrowym, a nie cukrem.

10. Gdy składnikiem przepisu jest woda, nie używaj wody destylowanej. Popełnisz błąd uważając, że jakość twojej nalewki będzie lepsza, jeśli użyjesz wody destylowanej. Nie sięgaj po nią, ponieważ jest pozbawiona wartości biologicznej. Do przygotowania nalewek najlepsza jest woda źródlana lub mineralna. Można także użyć przegotowanej wody z kranu.

Ocena: 4,1