Nalewka z malin na spirytusie - jak zrobić? Dobry przepis
2021-08-31
łatwy
20 min
4
Nalewka z malin na spirytusie ma bardzo prosty przepis. Weź maliny, dodaj cukier i zalej spirytusem. Następnie... Poświęć kilkanaście minut, a potem wykaż się cierpliwością przez kilka tygodni, a możesz delektować się pyszną nalewką z malin na spirytusie!
SKŁADNIKI
- 1 kg malin
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na początku należy przebrać maliny i wyrzucić te, które są zepsute. Następnie owoce płuczemy i osuszamy, pozbywamy się wszelkich listków i szypułek.
- Potem do wielkiego słoja wrzucamy maliny, zasypujemy je cukrem i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na około 6 tygodni.
- Co kilka dni należy wstrząsnąć słojem. Po 6 tygodniach trzeba przecedzić nalewkę przez gazę i przelać ją do butelek.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Polecamy też:
Nalewka malinowa babci Zosi - tradycyjny przepis