Tarninówka, czyli nalewka z tarniny: przepis

2021-08-31
tarnina.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Jeśli owoce tarniny zebrane są przed przymrozkami, warto zamrozić je na 24 godziny
łatwy
20 min
4

Choć dziś tarninówka nie jest szczególnie popularna, to jeden z tradycyjnych trunków w kuchni polskiej. Nalewka z tarniny wyróżnia się też dobrymi właściwościami zdrowotnymi. Podajemy przepis na domową nalewkę z tarniny, czyli tarninówkę.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie nalewki z tarniny rozpoczynamy od... zbierania owoców tarniny. Odpowiedni czas na zbiór to okres tuż po pierwszych przymrozkach. Zbieramy owoce, myjemy je i drylujemy z pestek ze względu na kwas pruski, który się w nich znajduje. Jeśli owoce nie doczekały przymrozków, wkładamy je na 24 godziny do zamrażalnika.
  • Tak przygotowane owoce zalać należy spirytusem i zasypać cukrem. Można jeszcze dołożyć inne składniki, np. jarzębinę, głóg lub dereń, albo zastąpić część cukru miodem wrzosowym lub innym miodem leśnym.  Z tarniną dobrze komponują się też jałowiec i goździki.
  • Całość zamykamy w gąsiorze lub słoju, pilnując, by owoce zakryte były alkoholem. Odstawiamy w ciepłe miejsce (np. przy kaloryferze).
  • Na wiosnę nalewkę filtrujemy i zlewamy do butelek. Odstawiamy na pół roku, tym razem w ciemne i chłodne miejsce.
Nalewki domowe