Ekspresowa nalewka cytrynowa: podajemy dobry przepis
2021-08-31
łatwy
20 min
4
Nalewka cytrynowa przypomina włoskie limoncello, czyli likier cytrynowy. Ma orzeźwiający smak, idealnie sprawdza się zwłaszcza w letnie dni. Nalewka cytrynowa nie wymaga długiego leżakowania jak inne tego rodzaju trunki. Wystarczy, by poczekała kilka dni, a po tygodniu jest pyszna. Nie należy oczekiwać, że nalewka będzie klarowna. Przeciwnie - z powodu soku z cytryn jest dość mętna. Podaje się ją dobrze schłodzoną w małych kieliszkach z przezroczystego szkła.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 9 cytryn
- 2 szklanki cukru
- 1/2 litra spirytusu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaczynamy od obrania cytryn. Można to zrobić szczelinowym nożykiem do warzyw lub zwykłym nożem. Obieramy cienko, biała warstwa nie jest potrzebna. Cytryny bez skóry odkładamy pod przykryciem, by nie obeschły.
- Obrane żółte skórki zalewamy w słoju spirytusem, naczynie szczelnie zamykamy i odstawiamy na 24 godziny. Nazajutrz gotujemy syrop z 2 szklanek cukru i 1 litra wody.
- Kiedy syrop będzie stygł, wyciskamy sok z odłożonych cytryn, mieszamy go z syropem. Następnie odcedzamy zmacerowane skórki (będą dość twarde), cytrynowy spirytus dolewamy do syropu z sokiem z cytryn. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do butelek.
- Butelki szczelnie zamykamy. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na kilka dni. Właściwie już po 2-3 dniach można pić nalewkę, ale znacznie zyska na smaku, gdy postoi tydzień. Oczywiście długie leżakowanie wpływa korzystnie na jej walory smakowe.
Nalewki domowe