Nalewka z jeżyn - tradycyjny przepis na jeżynówkę

2019-08-05 11:52

Nalewka z jeżyn według tradycyjnego przepisu to smak lata. Nalewka na tych aromatycznych owocach rozgrzeje zimą i napełni dom owocowym aromatem. Przygotowanie jeżynówki nie jest skomplikowane, a satysfakcja z samodzielnie zrobionego nastoju - bezcenna.

Nalewka z jeżyn -tradycyjny przepis
Autor: Shutterstock Nalewkę z jeżyn według tradycyjnego przepisu warto zrobić w sezonie na te owoce.

Sierpień i wrzesień to świetny czas na przygotowanie aromatycznej, rubinowej nalewki z jeżyn. Do przygotowania nalewki potrzebne będą dwa kilogramy dojrzałych jeżyn. Na nalewkę wybieramy tylko w pełni dojrzałe czarne owoce bez czerwonych plamek. Koniecznie trzeba odrzucić wszystkie owoce nadpleśniałe, zgniecione lub zepsute.

Nalewka z jeżyn tradycyjna

Jeżyny myjemy, wysypujemy na papierowy ręcznik i osuszamy. Na dwa kilogramy jeżyn potrzeba ok. kilograma cukru. Owoce nakładamy do słoików, lekko uciskając i mieszając z cukrem. Dociskamy tak, by w słoiku nie utkwiły pęcherzyki powietrza. Po dwóch dniach masę zalewam spirytusem, tak, by płyn zakrył owoce.

Przechowujemy w ciemności, po dwóch miesiącach przelewamy przez filtr do kawy, albo bibułę filtracyjną, tak, by cząstki owoców pozostały. Masę można wstępnie odcedzić na sitku. Najlepiej jednak ograniczać kontakt płynu z powietrzem, by nie utleniły się barwniki i płyn nie stracił pięknego koloru. Butelki hermetycznie zamykamy i odkładamy na minimum sześć miesięcy (lepiej rok) do piwnicy, albo w inne chłodne, ciemne miejsce.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

 Przepisy na inne pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

Polecamy też:

Nalewka z jeżyn na rumie

Jeżynówka z wanilią

Jeżyny z miodem gryczanym

Likier jeżynowy

Konfitury z jeżyn

Jeżyny we własnym soku - jak przyrządzić

Nalewki domowe

Mistrzu nalewek - sprawdź swoją wiedzę!

Pytanie 1 z 12
Jaki jest minimalny czas leżakowania nalewki?
Zdjęcie
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE