Nalewka z jeżyn - tradycyjny przepis na jeżynówkę
Nalewka z jeżyn według tradycyjnego przepisu to smak lata. Nalewka na tych aromatycznych owocach rozgrzeje zimą i napełni dom owocowym aromatem. Przygotowanie jeżynówki nie jest skomplikowane, a satysfakcja z samodzielnie zrobionego nastoju - bezcenna.

Sierpień i wrzesień to świetny czas na przygotowanie aromatycznej, rubinowej nalewki z jeżyn. Do przygotowania nalewki potrzebne będą dwa kilogramy dojrzałych jeżyn. Na nalewkę wybieramy tylko w pełni dojrzałe czarne owoce bez czerwonych plamek. Koniecznie trzeba odrzucić wszystkie owoce nadpleśniałe, zgniecione lub zepsute.
Nalewka z jeżyn tradycyjna
Jeżyny myjemy, wysypujemy na papierowy ręcznik i osuszamy. Na dwa kilogramy jeżyn potrzeba ok. kilograma cukru. Owoce nakładamy do słoików, lekko uciskając i mieszając z cukrem. Dociskamy tak, by w słoiku nie utkwiły pęcherzyki powietrza. Po dwóch dniach masę zalewam spirytusem, tak, by płyn zakrył owoce.
Przechowujemy w ciemności, po dwóch miesiącach przelewamy przez filtr do kawy, albo bibułę filtracyjną, tak, by cząstki owoców pozostały. Masę można wstępnie odcedzić na sitku. Najlepiej jednak ograniczać kontakt płynu z powietrzem, by nie utleniły się barwniki i płyn nie stracił pięknego koloru. Butelki hermetycznie zamykamy i odkładamy na minimum sześć miesięcy (lepiej rok) do piwnicy, albo w inne chłodne, ciemne miejsce.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Przepisy na inne pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Polecamy też:
Jeżyny we własnym soku - jak przyrządzić