Jeżynówka z wanilią – jak zrobić nalewkę z jeżyn, ile cukru dodać

2022-08-05
Jeżynówka to nalewka o dużych walorach smakowych i zdrowotnych
Autor: Shutterstock Jeżynówka to nalewka o dużych walorach smakowych i zdrowotnych
łatwy
30 min
4

Jeżynówka z wanilią to pyszna nalewka, kora wyśmienicie smakuje w mroźne zimowe wieczory. Ma nie tylko doskonały smak, ale i sporo walorów zdrowotnych – nalewka z jeżyn pomaga w schorzeniach kardiologicznych, przy przeziębieniach, a nawet przy... menopauzie!

SKŁADNIKI

  • 50 dag dojrzałych jeżyn
  • 50 dag cukru
  • szklanka wody
  • szklanka czystej wódki
  • szklanka spirytusu
  • 1 laska wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jeżyny lekko rozgnieść, wrzucić do słoja.
  • Przeciąć laskę wanilii, dodać do jeżyn i całość zalać wódką i spirytusem.
  • Tak przygotowaną mieszaninę odstawić na okres ok. 3 tygodni, można początkowo wystawić na działanie promieni słonecznych.
  • Po tym terminie należy zlać ciecz z alkoholem i przefiltrować przez filtr do kawy.
  • Następnie rozpuścić cukier w gorącej wodzie. Syrop wlać do zlanego alkoholu, dobrze potrząsnąć, by płyny wymieszały się z cukrem.
  • Odstawić na ok. 3 miesiące, najlepiej w chłodnym miejscu.
Beszamel: Jeżyny - właściwości odżywcze, zastosowanie jeżyn w kuchni