Jeżyny z miodem gryczanym

2021-03-29
Nalewka jeżynowa z miodem
Autor: Shutterstock Warto w sezonie wykorzystać bogactwo owoców i przygotować smaczną nalewkę!
łatwy
40 min
4

Nalewka jeżynowa z miodem gryczanym ma piękną ciemną barwę. Jest wybornym trunkiem na leniwe popołudnia, orzeźwia, krzepi i cieszy oko piękną purpurą.

Chcesz więcej przepisów na nalewki? Polecamy książkę!

 

SKŁADNIKI

  • 1 kg dojrzałych jeżyn  
  • 0,5 kg cukru  
  • pół szklanki miodu gryczanego
  • 0,35 l wódki  
  • 0,5 l spirytusu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przebrane jeżyny włożyć do dużego słoika. Układać je warstwami, przesypując każdą z nich cukrem. Całość zalać miodem gryczanym.
  • Następnie dodać wódkę zmieszaną ze spirytusem, lekko wymieszać.
  • Zakręcić słoik i odstawić w zaciemnione miejsce na 6 tygodni. Po tym okresie odcedzić jego zawartość, przefiltrować i zlać do butelek. Nalewka musi dojrzewać przez kilka miesięcy.