Jak zrobić domowe wino z jabłek? [przepis]
2021-03-29
średni
30 min
4
Pyszne wino z jabłek własnej roboty możesz zrobić jesienią lub zimą. Sięgnij po dojrzałe, intensywnie zabarwione, kwaskowate owoce. Otrzymasz alkohol o delikatnym, jabłkowym smaku.
Do wyrobu domowego wina z jabłek najlepiej nadają się odmiany jesienne i zimowe. Owoce powinny być dojrzałe. Pamiętajmy, że nie mogą być robaczywe. Świetnie sprawdzą się antonówki i szare renety. Używając jabłek o intensywnym kolorze, otrzymamy wino o złocistej barwie. Dobrze będzie się prezentować w szklanych przezroczystych butelkach.
SKŁADNIKI
- 3 kg jabłek
- 2 l wody źródlanej
- 1 kg cukru
- 5 dag rodzynek
- pożywka dla drożdży
- matka drożdżowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pięć dni wcześniej przygotuj matkę drożdżową. Wyciśnij z jabłek szklankę soku, dodaj łyżkę cukru i szczyptę pożywki dla drożdży. Gotuj wszystko przez 15 minut. Ostudź sok, dodaj drożdże winne, zatkaj korkiem z waty i odstaw w ciepłe miejsce na dobę. Po tym czasie przegotuj i ostudź 2 szklanki soku, wymieszaj z 3 łyżkami cukru, szczyptą pożywki i dodaj do odstawionego płynu. Odłóż na miejsce. Matka drożdżowa powinna być gotowa po 4-5 dniach.
- Umyj jabłka i wyciśnij z nich sok w sokowniku lub sokowirówce.
- Umyj i wyparz butlę. Wlej tam sok, dodaj rodzynki i matkę drożdżową.
- Rozmieszaj cukier z przegotowaną wodą i ostudź. Dodaj do reszty płynu.
- Zatkaj butlę watą owiniętą w gazę lub korkiem z rurką fermentacyjną.
- Po 2 miesiącach przelej wino do czystych butelek i odstaw w ciemne miejsce na kolejny miesiąc.
- Jeśli chcesz uzyskać ciekawszy smak, połącz jabłka z innymi owocami, np. rodzynkami, gruszkami lub jarzębiną.