Jak zrobić domowe wino z jabłek? [przepis]

Jak zrobić domowe wino z jabłek? [przepis]
Autor: Shutterstock Jabłka to idealny surowiec na pyszne domowe wino!
średni
30 min
4

Pyszne wino z jabłek własnej roboty możesz zrobić jesienią lub zimą. Sięgnij po dojrzałe, intensywnie zabarwione, kwaskowate owoce. Otrzymasz alkohol o delikatnym, jabłkowym smaku.

Do wyrobu domowego wina z jabłek najlepiej nadają się odmiany jesienne i zimowe. Owoce powinny być dojrzałe. Pamiętajmy, że nie mogą być robaczywe. Świetnie sprawdzą się antonówki i szare renety. Używając jabłek o intensywnym kolorze, otrzymamy wino o złocistej barwie. Dobrze będzie się prezentować w szklanych przezroczystych butelkach.

SKŁADNIKI

  • 3 kg jabłek
  • 2 l wody źródlanej
  • 1 kg cukru
  • 5 dag rodzynek
  • pożywka dla drożdży
  • matka drożdżowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pięć dni wcześniej przygotuj matkę drożdżową. Wyciśnij z jabłek szklankę soku, dodaj łyżkę cukru i szczyptę pożywki dla drożdży. Gotuj wszystko przez 15 minut. Ostudź sok, dodaj drożdże winne, zatkaj korkiem z waty i odstaw w ciepłe miejsce na dobę. Po tym czasie przegotuj i ostudź 2 szklanki soku, wymieszaj z 3 łyżkami cukru, szczyptą pożywki i dodaj do odstawionego płynu. Odłóż na miejsce. Matka drożdżowa powinna być gotowa po 4-5 dniach.
  • Umyj jabłka i wyciśnij z nich sok w sokowniku lub sokowirówce.
  • Umyj i wyparz butlę. Wlej tam sok, dodaj rodzynki i matkę drożdżową.
  • Rozmieszaj cukier z przegotowaną wodą i ostudź. Dodaj do reszty płynu.
  • Zatkaj butlę watą owiniętą w gazę lub korkiem z rurką fermentacyjną. 
  • Po 2 miesiącach przelej wino do czystych butelek i odstaw w ciemne miejsce na kolejny miesiąc.
  • Jeśli chcesz uzyskać ciekawszy smak, połącz jabłka z innymi owocami, np. rodzynkami, gruszkami lub jarzębiną.
Halina Zielińska
więcej