Keczup jabłkowy: przepis na domowy ketchup z jabłkami
2021-03-29
średni
260 min
4
Podajemy przepis na pyszny keczup jabłkowy. Klasyczny keczup z pomidorów to przyprawa uniwersalna. Warto jednak nieco poeksperymentować. Dużą popularność cieszy się keczup śliwkowy, jednak można go też przygotować z wykorzystaniem jabłek.
Wypróbuj też inne przepisy na keczupy domowej roboty:
Łagodny keczup domowy: sprawdzony przepis
Domowy ketchup: jak go zrobić? Podajemy sprawdzony przepis
Domowy keczup z papryką: przepis na keczup paprykowy
SKŁADNIKI
- 2 kg pomidorów
- 0,5 kg jabłek
- 200 g marchwi
- 150 g selera
- 150 g pietruszki
- 250 g cebuli
- łyżka zmielonego kminku
- 50 g musztardy
- po 10 g pieprzu i słodkiej papryki
- 2 sproszkowane liście laurowe
- 4 sproszkowane goździki
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 200 ml octu 10 proc.
- 3 łyżki soli
- 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa umyć i zetrzeć na tarce, jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i drobno pokroić.
- Dodać przyprawy i w kamiennym garnku lub szklanej misce (nie może być metalowa!) odstawić na dobę.
- Następnego dnia gotować na małym ogniu przez 4 godziny, często mieszając. Przetrzeć przez gęste sito.
- Ponownie przelać do garnka i powoli doprowadzić do wrzenia. Dodać koncentrat pomidorowy.
- Gorący keczup przelewać do wysterylizowanych w piekarniku, suchych, gorących słoików. Zakręcić i pasteryzować „pod kocykiem” przez 20 minut.