Keczup jabłkowy: przepis na domowy ketchup z jabłkami

Dagmara Kijanowska
Keczup jabłkowy: przepis na domowy ketchup z jabłkami
Autor: thinkstockphotos.com Najpyszniejsze pomidory i jabłka są do kupienia mniej więcej w tym samym czasie - warto więc przygotować z nich owocowy keczup
średni
260 min
4

Podajemy przepis na pyszny keczup jabłkowy. Klasyczny keczup z pomidorów to przyprawa uniwersalna. Warto jednak nieco poeksperymentować. Dużą popularność cieszy się keczup śliwkowy, jednak można go też przygotować z wykorzystaniem jabłek.

SKŁADNIKI

  • 2 kg pomidorów
  • 0,5 kg jabłek
  • 200 g marchwi
  • 150 g selera
  • 150 g pietruszki
  • 250 g cebuli
  • łyżka zmielonego kminku
  • 50 g musztardy
  • po 10 g pieprzu i słodkiej papryki
  • 2 sproszkowane liście laurowe
  • 4 sproszkowane goździki
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 200 ml octu 10 proc.
  • 3 łyżki soli
  • 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa umyć i zetrzeć na tarce, jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i drobno pokroić.
  • Dodać przyprawy i w kamiennym garnku lub szklanej misce (nie może być metalowa!) odstawić na dobę.
  • Następnego dnia gotować na małym ogniu przez 4 godziny, często mieszając. Przetrzeć przez gęste sito.
  • Ponownie przelać do garnka i powoli doprowadzić do wrzenia. Dodać koncentrat pomidorowy.
  • Gorący keczup przelewać do wysterylizowanych w piekarniku, suchych, gorących słoików. Zakręcić i pasteryzować „pod kocykiem” przez 20 minut.
Dagmara Kijanowska