Domowy ketchup: jak go zrobić? Podajemy sprawdzony przepis

Domowy ketchup: jak go zrobić? Podajemy sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Ketchup przygotowany w domu nie zawiera substancji barwiących, konserwujących czy poprawiających smak, dlatego jest zdrowszy od tego kupowanego w sklepie

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 200 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Domowy ketchup to doskonały dodatek do hot dogów, pizzy czy hamburgerów. Chociaż w sklepach mamy duży wybór, żaden nie zastąpi takiego ketchupu, który jest zdrowszy, smaczniejszy oraz pozbawiony ulepszaczy. Dowiedz się, jak zrobić pyszny domowy ketchup!

Składniki

  • 3 kg mięsistych pomidorów

  • 400 g cebuli

  • 6 ząbków czosnku

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1/2 szklanki octu jabłkowego

  • 1 łyżka ostrej papryki

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 1 łyżka ostrej musztardy

  • 1 łyżka soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, pokroić. Cebulę i czosnek drobno posiekać.

  • Wszystkie składniki wrzucamy do dużego garnka lub na żeliwną patelnię i dusimy. Następnie przecieramy przez sito, by pozbyć się pestek.

  • Przetarte pomidory z cebulką stawiamy na małym ogniu, dodajemy przyprawy, wlewamy ocet. Gotujemy, aż uzyskamy pożądaną gęstość (ok. 2-3 godz.).

  • Gorący przecier przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy.

  • Tak przygotowany ketchup możemy jeszcze dodatkowo pasteryzować. Słoiki wkładamy do garnka z wodą i gotujemy ok. 10 minut.

  • Po tym zabiegu odstawiamy słoiki na kilkanaście godzin do wystygnięcia.